Volledig scherm
Koning Willem-Alexander ontmoet buurtbewoners tijdens een werkbezoek aan Blauwe Zorg. © ANP

Geen nieuwe staatsieportretten voor bebaarde koning

Koning Willem-Alexander wordt voorlopig niet opnieuw gefotografeerd voor nieuwe staatsieportretten nu hij een baard draagt. In recht- en gemeenteraadszalen en Nederlandse ambassades in het buitenland hangen overal officiële portretten van de vorst, zonder baard. 

Volledig scherm
Koning Willem Alexander tijdens een werkbezoek. © ANP

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is er ‘geen aanleiding voor nieuwe staatsieportretten’. Op de vraag of de koninklijke baard een blijvertje is, laat de dienst weten dat de ‘keuze voor een baard een privékwestie’ is. En over privékwesties van de Oranjes worden nooit nadere uitspraken gedaan.

Dat Willem-Alexander tijdens de (zomer)vakantie het scheren graag over mag slaan, was al langer bekend. Maar afgelopen zaterdag verscheen hij in Terneuzen plots voor het eerst met baard bij de eerste officiële gelegenheid na de koninklijke zomervakantie, de aftrap van de herdenking van 75 jaar vrijheid in Nederland. Zijn nieuwe voorkomen maakte lovende reacties los bij kenners.

Woensdag, toen de koning op paleis Noordeinde een stoet nieuwe ambassadeurs ontving en een werkbezoek aan Maastricht bracht, bleek hij nog steeds een baard te hebben.

Gladgeschoren

Postbedrijf PostNL plaatste een afbeelding van een postzegel van de vorst-met-baard op Facebook. ‘Wij vinden het u geweldig staan, Majesteit. Wie weet komt deze zegel er ooit écht…’ Een woordvoerder van het bedrijf nuanceert dat door te stellen dat er een moment kan komen om de afbeelding van het staatshoofd op de zegels te wijzigen als de baard langere tijd blijft staan. Ook op euromunten zitten we voorlopig nog vast aan de beeltenis van de gladgeschoren Willem-Alexander.

De tekst gaat verder door onder de facebookpost.

Rock and roll

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander samen met Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, tijdens een werkbezoek aan Blauwe Zorg. © ANP

Met zijn keuze voor een baard volgt de koning – al dan niet bewust – een advies op dat zijn idool, Golden Earring-frontman Barry Hay, hem vlak voor zijn 50ste verjaardag in deze krant schonk. Gevraagd naar adviezen voor de vorst van Nederland antwoordde de ongekroonde koning van de rock and roll destijds:

,,Ik heb foto’s bekeken van Willem-Alexanders voorvaderen en ik vond met name Willem III heel stoer qua uiterlijk. Zijn haar was niet je dat, maar hij had een goede baard en snor. Dat moet Willem-Alexander ook doen. Een baard en snor laten staan en dan bij die gasten van die hippe kapsalon in Rotterdam, Schorem, er iets moois van laten maken. Die gaan vast ‘s avonds een keer speciaal voor hem open, daar hoeft hij echt niet op zaterdagmiddag te zitten. Een goed onderhouden kort baardje, een krulsnor met wat pommade erin. Het haar van opzij opgeschoren en een klein, dapper kuifje erin.

Daarmee zou hij heel erg hip zijn, een koning om je tanden in te zetten. Als hij dan een interview geeft en hij zit een beetje met zijn duim en wijsvinger aan zijn baard, dan maakt hij een heel intelligente indruk. Het wordt er echt tijd voor. Want de koning is nu bijna 50, maar ziet er nog steeds uit als een boerenpummel.’’

Onze illustrator Mark Reijntjes bracht de tip van Hay in beeld.

Volledig scherm
Onze illustrator Mark Reijntjes bracht de tip van Hay in beeld. © AD

De baard van de koning was voor het eerst in het openbaar te zien bij de start van de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Bekijk hier de beelden van dat evenement: