Geen Oranje boven meer: Dimitri Vegas & Like Mike populairste DJ’s te wereld

videoDimitri Vegas & Like Mike zijn verkozen tot populairste DJ’s van de wereld. Daarmee stoten de twee broers uit België Dimitri Thivaios en Michael Thivaios de Nederlander Martin Garrix van de eerste plaats in de DJ Mag, de toonaangevende top 100 lijst van DJ’s. Martijn Garritsen, zoals Garrix in het echt heet, was driemaal op rij de populairste: in 2016, 2017 en 2018.

Daarvoor, in 2015, veroverde het Belgische DJ-duo ook al de eerste plek. Destijds werd nog schamper gesproken over een ‘gekochte’ winst. Zogenaamde ‘promogirls’ bezochten festivals, scholen en gingen de straat op met een iPad om stemmen te winnen.

Nederlanders zijn ondanks dat de nummer 1-positie uit handen is gegeven toch goed vertegenwoordigd in de top 10. Martin Garrix bezet de tweede plek. Armin van Buuren volgt achter de Franse dj David Guetta op vier. Don Diablo is de nummer zes en Oliver Heldens mag zich de nummer zeven de wereld noemen, DJ Tiësto staat een plekje lager en DJ Afrojack is weer een plek daaronder te vinden.

Sinds 1997 wordt de top 100 samengesteld door het publiek, dat het eerste jaar zijn voorkeur nog per post moet uitspreken. Al jaren kunnen fans online stemmen op hun favoriete DJ uit verschillende genres. De artiesten zelf hebben een dubbel gevoel. ,,Hoe kun je een Carl Cox vergelijken met Martin Garrix?”, stelde Armin van Buuren deze week nog bij Radio 538. ,,Twee geniale dj’s, maar een totaal andere sound. Toch heb ik wel veel aan de lijst gehad, het heeft wel echt deuren geopend. Ik hoop dat ik in de top 5 mag blijven!”

Vraagtekens

Martin Garrix haalt zijn schouders op de lijst. ,,Het boeit me echt helemaal niks, die zogenaamde wereldranglijst. Ik heb geen lijstje nodig om te doen wat ik leuk vind. Er staan trouwens ook mensen in die lijst van wie ik nog nooit heb gehoord, dus ik heb mijn vraagtekens over de totstandkoming.”

De lijst was in de eerste jaren vooral een Brits feestje, maar in 2002 greep Nederland de macht. Voor de lijst van vanavond zaten Nederlanders de laatste tien edities bij elkaar twintig keer bij de top drie en kwam de nummer 1 achtmaal uit ons land, alleen in 2011 (David Guetta) en 2015 (Dimitri Vegas & Like Mike) niet.

Diverse DJ’s voeren campagne om stemmen te winnen. De marketingactie in 2015 was ludiek, stelde het management van Dimitri Vegas & Like Mike destijds. ,,We hadden ook een nieuwsbrief uit kunnen sturen. Er zat geen enkele verplichting of dwang achter.” Garrix deed, zegt hij, nooit een oproep. ,,Zal ik ook nooit doen. Of die lijst moet worden afgeschaft? Van mij mag het.”

Volledig scherm
Dimitri Vegas & Like Mike © EPA