Volledig scherm
© screenshot VPRO/Zondag met Lubach

‘Huisdealer’ Jeroen Pauw ritselt xtc-pillen voor Arjen Lubach

VPRO-presentator Arjen Lubach (39) heeft gisteren aan het einde van zijn satirische tv-programma een voorraadje xtc-pillen gekregen van zijn vaste ‘huisdealer’: talkshowhost Jeroen Pauw. Pauw (58) gaf vorige week toe soms drugs te gebruiken. Vervolgens kroop hij op verzoek van Lubach, die in zijn uitzending pleitte voor legalisering van de partydrug, in de huid van louche xtc-leverancier. 

Volledig scherm
© screenshot VPRO/Zondag met Lubach

De ludieke actie van Pauw werd gisteren op sociale media getrakteerd op een vloedgolf positieve reacties. Menigeen deelde de beelden waarop te zien is hoe Pauw buiten de Zondag met Lubach-studio arriveert op een brommer en vervolgens mompelend en met helm op zijn handeltje aan Lubach overhandigt. ,,Vette actie”, oordeelt iemand. Of: ,,Geweldig statement.” En: ,,Diepe kniebuiging voor Pauw.” Natuurlijk waren er ook afwijzende commentaren, omdat Lubach min of meer reclame maakte voor het middel. 

In zijn show verbaasde Arjen Lubach zich, net als Jeroen Pauw eerder, over  de opstelling van de Nederlandse politiek als het om xtc gaat. De regering noemt het een harddrug, maar volgens Lubach staat het verdovende middel best laag op een officiële Nederlandse lijst van verslavende stoffen. Op nummer één staat crack, gevolgd door heroïne, tabak, alcohol, cocaïne, cannabis (plek 10) en xtc (met daarin de werkzame stof mdma, red.) op een twaalfde positie.

Struisvogelpolitiek

Lubach, die met een glimlach een reeks argumenten aanvoerde om xtc te legaliseren: ,,Xtc is dus helemaal niet zo verslavend als iedereen denkt. Legalisering zal zorgen voor meer zuivere pillen, minder gedumpt productieafval, betere voorlichting over het gebruik ervan, minder criminaliteit en uiteindelijk een veiliger gebruik.” Hij noemde de opstelling van de Nederlandse regering en andere beleidsmakers ‘struisvogelpolitiek’. ,,Als politici het woord drugs horen, zien ze criminele junks zonder tanden voor zich. Maar in het geval van xtc-gebruikers gaat het doorgaans om doorsnee mensen met een baan die eens in de zoveel tijd, zoals Pauw, een leuk avond willen hebben.”

Volgens Lubach, die de mening deelt van Jeroen Pauw, is het beter om rationeler om te gaan met iets dat mogelijk gevaarlijk kan zijn. Hij opperde gisteren keer op keer de populaire partydrug legaal te maken en beter beschikbaar te stellen met regels. ,,Mijn idee is niet xtc op kniehoogte in supermarkten te gaan verkopen, maar het in speciale winkels beschikbaar te stellen voor mensen vanaf 18 jaar.” De accijns (belasting) op xtc kan wat hem betreft naar de staatskas. ,,Legalisering leidt dus tot veiligere pillen, meer controle, minder afval en extra geld voor andere vormen van criminaliteit.”

Een foto die is geplaatst door null (@pauwjeroen) op

Volledig scherm
© screenshot VPRO/Zondag met Lubach
Volledig scherm
© screenshot VPRO/Zondag met Lubach