Koningin Máxima, door Erwin Olaf.
Volledig scherm
Koningin Máxima, door Erwin Olaf. © RVD - Erwin Olaf

Informele foto's van de Oranjes op nieuwe postzegels

De Oranjes staan een stuk losser op de nieuwe postzegels van PostNL. Op de nieuwe zegels staan vijf portretten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, gefotografeerd door Erwin Olaf. Het zijn informeel geschoten kiekjes.

Op de achtergrond van het postzegelvel staat een groepsfoto van het koningspaar met hun drie dochters. Deze foto, ook van de hand van Olaf, sierde de koninklijke kerstkaart van 2018.

PostNL zei maandag bij de bekendmaking dat het de wens had om de informele foto's van het koninklijk gezin op postzegels te zetten. Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL, zegt dat daarvoor geen plek was op de vijf eerder dit jaar uitgebrachte postzegels met het belangrijkste werk van Olaf. ,,Nu krijgen deze toegankelijke en indringende foto's alle aandacht die ze verdienen. De uitgifte van vandaag past ook in onze traditie om regelmatig spraakmakende kunstenaars opdracht te geven voor postzegelontwerpen.”

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten dit jaar een van de tentoonstellingen met het werk van Olaf, die dit jaar zijn 40-jarige jubileum viert als fotograaf. Hij leidde het koningspaar persoonlijk rond. ,,Op die overzichtstentoonstellingen was te zien hoe ik ben veranderd van angry young man in een beeldend kunstenaar die meer bezonnen en beschouwend naar de wereld kijkt", zegt Olaf.

De postzegels zijn met ingang van dinsdag verkrijgbaar.

Koning Willem-Alexander, door Erwin Olaf.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander, door Erwin Olaf. © RVD - Erwin Olaf
Prinses Amalia, door Erwin Olaf.
Volledig scherm
Prinses Amalia, door Erwin Olaf. © RVD - Erwin Olaf
Prinses Ariane, door Erwin Olaf.
Volledig scherm
Prinses Ariane, door Erwin Olaf. © RVD / Erwin Olaf
Prinses Alexia, door Erwin Olaf.
Volledig scherm
Prinses Alexia, door Erwin Olaf. © RVD - Erwin Olaf