Volledig scherm
Het is het Metropole Orkest gelukt om hun Grammy nominatie om te zetten in winst. © ANP Kippa

Internationale ambities Nederlands Metropole Orkest beloond met Grammy Award

Het Metropole Orkest heeft een Grammy Award gewonnen voor het nummer All Night Long van het album Djesse Vol.1 met multi-instrumentalist Jacob Collier. Het orkest won de prijs in de categorie beste arrangementen. Collier nam de award in ontvangst in het bijzijn van Metropole chef-dirigent Jules Buckley.

Collier dook in 2018 met het orkest de studio in om een album op te nemen. Jan Geert Vierkant, directeur van het Metropole Orkest, is verheugd met de prijs. ,,We waren al supertrots op de waardering die sprak uit de nominatie. Het is een erkenning van de impact die wij internationaal hebben en een bevestiging van onze positie als wereldwijd ambassadeur van de Nederlandse culturele sector.’’

Het Metropole Orkest is al twintig keer eerder genomineerd geweest voor een Grammy. Dit is de vierde keer dat het de prijs wint.

Mis

Andere Nederlandse nominaties grepen mis. , De prijs ging helaas aan de neus voorbij van de band Altin Gün, dirigenten Jaap van Zweden en Marc Albrecht, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het koor National Opera en producer YoungKio.

Altin Gün was genomineerd in de categorie Best World Music Album met hun plaat Gece. Van Zweden was met zijn productie Wolfe: Fire In My Mouth genomineerd voor Best Engineered Album Classical en Best Contemporary Classical Composition. Albrecht greep naast de prijs in de categorie Best Opera Recording met zijn werk Wozzeck.

De Nederlandse producer YoungKio maakte kans op een Grammy, omdat hij heeft meegewerkt aan het album Old Town Road van Lil Nas X, genomineerd voor Album Of The Year. Ook deze nominatie werd helaas niet beloond met het felbegeerde beeldje.