Jamai vierde jurylid nieuw seizoen Idols

Zanger Jamai Loman (29) wordt het vierde en laatste jurylid in het nieuwe seizoen van zangtalentenjacht Idols. De presentator won in 2003 de allereerste editie van het programma in Nederland. ,,Full circle moment. Eerst stond ik voor de tafel, nu zit ik erachter!''

Quote

Ik kan goed gebruiken dat ik het zelf allemaal al een keer heb meegemaakt

Jamai Loman
Volledig scherm
Jamai in 2002. © anp

Loman heeft veel zin in zijn nieuwe klus. ,,Ik vind het heel spannend'', zegt hij in RTL Boulevard. ,,Maar ik kan goed gebruiken dat ik het zelf allemaal al een keer heb meegemaakt.'' Dat betekent overigens niet dat de zanger minder streng gaat zijn. ,,Als iets niet goed is, zeg ik dat.''

Naast Jamai zitten in de jury van het RTL5-programma ook presentator Martijn Krabbé, zangeres Eva Simons en dj Ronald Molendijk. De presentatie is in handen van Lieke van Lexmond en Ruben Nicolai.

Zij treden in de voetsporen van Reinout Oerlemans, Tooske Ragas, Chantal Janzen, Martijn Krabbé en Wendy van Dijk, die tussen 2002 en 2008 eerdere edities van de show presenteerden op RTL4.

Populair
Idols is de Nederlandse versie van het Britse Pop Idol, een bedenksel van 'mister talentenjacht' Simon Cowell (56), die ook X Factor en Got Talent bedacht.

De show was vooral in de beginjaren vanaf 2002 erg populair; naar de finale van de eerste editie (waarin Jamai tegenover Jim Bakkum stond) keken maar liefst vijf miljoen mensen. Het programma bracht veel talenten voort, die in de jaren na hun deelname wisselend succes hadden; denk naast Jamai en Jim aan Boris 'keep the soul alive' Titulaer en Raffaëlla Paton.

Geen Henkjan en Eric
De enige vaste juryleden in de vier eerdere seizoenen waren muziekproducer Eric van Tijn en zangeres Jerney Kaagman. In het laatste seizoen waren ook Gordon en John Ewbank te zien.

Toch is Henkjan Smits, die steevast een zonnebril in het haar had, wellicht het bekendste jurylid. Hij is enthousiast over de terugkeer van de show en zag een plek in de jury wel weer zitten, zei hij eerder. ,,Als alle voorwaarden goed zijn en bijvoorbeeld Eric van Tijn ook weer meedoet, dan wil ik het overwegen'', zei hij.

Volledig scherm
De jury van het eerste Idols-seizoen: Henkjan Smits, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Edwin Janssen. © anp
Volledig scherm
De jury van het vierde seizoen: John Ewbank, Eric van Tijn, Jerney Kaagman en Gordon. © anp