Jan Smit
Volledig scherm
Jan Smit © ANP Kippa

Jan Smit verbleef een maand in Spaanse kliniek: ‘Mij krijgen ze niet klein’

Jan Smit is afgelopen najaar een maand lang in een kliniek in Spanje behandeld voor een burn-out. Om verder te herstellen brengt hij bovendien een deel van zijn tijd door in een gehuurd appartement buiten Volendam, even weg van zijn gezin. 

Half november maakten Smit en zijn management bekend dat de zanger de rest van het jaar niet meer zou optreden. Als reden gaven zij toen keelklachten op. ,,Ik ondervind momenteel te veel hinder van lichamelijke klachten.

Het is daarom op dit moment gewoon tijd om voor mijzelf en mijn gezondheid te kiezen, hoezeer me dat ook spijt naar al mijn trouwe fans toe", schreef de Volendammer destijds in een post op Instagram.

Nu blijkt dat de zanger er ook psychisch doorheen zat. Hij zou in de Spaanse kliniek zijn behandeld door een groep Nederlandse psychotherapeuten. Eenmaal terug in Volendam heeft Smit een appartement gehuurd waarin hij verblijft als de drukte van zijn gezin hem teveel wordt. ,,Thuis is het vaak te druk voor hem”, zegt manager Aloys Buys tegen de Telegraaf

Smit laat vanochtend van zich horen met een gedicht op sociale media. ‘Dan is er weer die onrust, gaat alles veel te vlug. Ik doe drie stappen voorwaarts en doe er vijf terug’. 

Behoefte

,,Met drie kinderen in de leeftijd van 12, 9 en 6 wordt het hem thuis weleens teveel, als ze ook nog vriendjes en vriendinnetjes van school meenemen. En van die kinderen kun je niet verwachten dat ze altijd rekening houden met papa die rust wil”, legt Buys uit. 

,,Jan heeft daar die plek nu, buiten Volendam, waar hij dag en nacht terecht kan zodra hij daar behoefte aan heeft. Zijn therapeut vond dat de beste oplossing, voorlopig.”

Smit treedt voorlopig nog niet op, wel is hij zich aan het voorbereiden op de presentatie van het Eurovisie Songfestival dat in mei in Rotterdam wordt gehouden.

  1. Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit heeft vandaag misschien wel voor de grootste uitdaging ooit in zijn leven gestaan: hij liet zijn 8-jarige dochter Lola zijn lokken knippen. Dat ging niet zonder slag of stoot, Smit werd in zijn nek én oor geknipt, tot aan bloedens toe. Ruim 24.000 mensen (een record voor Smit) schakelden in voor het tafereel dat live te volgen was op het Instagram-acount van Smit. ,,Ik zit helemaal met klamme handen hier’’, riep zijn vrouw Nicolette van Dam het meermaals uit in de livestream.