Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. © ANP

Koningspaar stelt staatsbezoek aan Duitsland uit om coronacrisis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in juni niet naar Duitsland. Het koningspaar zou een staatsbezoek brengen aan onze oosterburen, maar dat is vanwege de coronacrisis tot nader order uitgesteld. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vandaag bekend.

Willem-Alexander en Máxima zouden van 2 tot en met 4 juni in Duitsland zijn. Het bezoek aan Berlijn moest de afronding vormen van een reeks deelstaatbezoeken die het koninklijk paar sinds de inhuldiging in 2013 aan Duitsland heeft gebracht. Met de koning en koningin zouden de ministers Blok van Buitenlandse Zaken en Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking meereizen, evenals een economische missie.

Het staatsbezoek is uitgesteld omdat het vanwege de strenge coronamaatregelen in zowel Nederland als Duitsland niet goed voorbereid kan worden. Het besluit is volgens de RVD genomen ‘in goed overleg met bondspresident Frank-Walter Steinmeier’.

Nu ook het staatsbezoek aan Duitsland uit de openbare agenda van de koning verdwijnt, is die zo goed als leeg. De enige activiteiten die er nog in staan, zijn rond 4 en 5 mei.

Toespraak

De koning gaf in zijn tv-toespraak van 20 maart aan trots te zijn op de manier waarop Nederland omgaat met de coronacrisis. Hij zei intens mee te leven met patiënten en nabestaanden van slachtoffers en sprak zijn waardering uit voor iedereen die beroepsmatig of vrijwillig een steentje bijdraagt.

Ook koningin Máxima toont zich nauw betrokken. Zij belde de afgelopen dagen al verschillende malen met een aantal zorgorganisaties.

  1. Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit laat dochter (8) zijn haar knippen tijdens livestream: ‘Klamme handjes’

    Bas Smit heeft vandaag misschien wel voor de grootste uitdaging ooit in zijn leven gestaan: hij liet zijn 8-jarige dochter Lola zijn lokken knippen. Dat ging niet zonder slag of stoot, Smit werd in zijn nek én oor geknipt, tot aan bloedens toe. Ruim 24.000 mensen (een record voor Smit) schakelden in voor het tafereel dat live te volgen was op het Instagram-acount van Smit. ,,Ik zit helemaal met klamme handen hier’’, riep zijn vrouw Nicolette van Dam het meermaals uit in de livestream.