Volledig scherm
De opa van Lars Goorhuis was niet welkom op school. De kinderen zouden zijn vele tatoeages te eng kunnen vinden. © Annina Romita

Lars mag toch spreekbeurt houden met zijn tattoo-opa

De 10-jarige Lars Goorhuis uit Enschede mag toch zijn spreekbeurt over tatoeages houden, mét zijn van top tot teen getatoeëerde opa. Zijn school IBS De Eschmarke wilde niet dat hij zijn opa Hugo (69) mee zou nemen, maar bij Radio 2-dj Gerard Ekdom is de jongen wel welkom. Volgende week kan heel Nederland naar zijn spreekbeurt luisteren via de radio.

Volledig scherm
Gerard Ekdom heeft een ochtendshow bij Radio 2. © ANP Kippa
Volledig scherm
Hugo Goorhuis ziet zijn tatoeages als 'kunst op de huid'. © Marco de Swart

De 10-jarige was zwaar teleurgesteld toen zijn school er een stokje voor stak dat hij zijn opa mee zou nemen. Volgens het schoolbestuur was dat te confronterend en zouden kinderen het eng kunnen vinden. ,,Dat vond opa ook niet leuk", vertelt Lars donderdagmorgen in de radioshow.

Opa Hugo Goorhuis kwam de school niet in en moest ongedane zaken terugkeren naar huis. Kleinzoon Lars heeft tegen zijn juf gezegd dat het eigenlijk discriminatie is.

Gerard Ekdom heeft de jongen daarop uitgenodigd om in Hilversum langs te komen om zijn spreekbeurt te houden, mét opa Hugo. De jongen vindt het verzoek van Ekdom hartstikke leuk. Volgende week reist hij naar Hilversum. Welke dag hij zijn verhaal precies mag vertellen moet nog afgesproken worden.

Beduusd
Lars is nog altijd een beetje beduusd door alle commotie rond de spreekbeurt voor zijn eigen groep 7. ,,Mijn klas vond het interessant dat opa mee zou komen." Maar opa mocht niet komen.

,,Hij was ineens niet meer welkom, omdat hij ook in zijn gezicht is getatoeëerd", aldus Lars' vader Frank Goorhuis (44) eerder. Die werd daarover naar eigen zeggen 's ochtends vlak voor schooltijd door de directeur gebeld. Hugo Goorhuis was speciaal voor de spreekbeurt een dag eerder vanuit zijn woonplaats Schiedam naar Enschede gereden. ,,Da's 200 kilometer rijden. Ik wilde niet 's ochtends in een file terechtkomen'', zegt opa.

Volledig scherm
Vader Frank Goorhuis heeft contact opgenomen met het College voor de Rechten van de Mens. © TCT

Spreekbeurt
Volgens Frank Goorhuis, die zelf geen tatoeages heeft, moest Lars in de aanloop naar zijn spreekbeurt een verslag over het onderwerp inleveren. Op de voorpagina prijkt een foto van Lars met zijn opa. ,,De juf had in eerste instantie nog gezegd: wat leuk!".

Toen directeur Marja Baede van de school het verslag op de ochtend van de spreekbeurt onder ogen kreeg en voorop het getatoeëerde gezicht zag, zou ze Frank Goorhuis hebben gebeld met de gewraakte mededeling.

Volgens de schooldirecteur heeft de weigering van de tattoo-opa niets met het uiterlijk van de man te maken. ,,Wij wisten dat er een spreekbeurt zou worden gehouden. Ook het onderwerp was bij ons bekend."

Ze zegt er pas op de ochtend van de spreekbeurt mee te zijn geconfronteerd dat opa mee zou komen. Baede: ,,Toen ging het hier om: er zou mogelijk een situatie kunnen ontstaan waar kinderen van zouden kunnen schrikken. Wij vinden het belangrijk dat kinderen goed op zoiets worden voorbereid. Die kans hadden wij niet meer. Het gevoel van veiligheid kon in het geding komen en dan zeggen wij als school: in zo'n situatie moet je iets als dit niet door laten gaan."

Lars kreeg uiteindelijk een 7,5 voor zijn spreekbeurt. ,,Maar ik had liever gehad dat opa er bij was geweest."

  1. Maleisië in de ban van plotselinge echtscheiding oud-koning en Russische ex-miss

    Maleisië in de ban van plotselin­ge echtschei­ding oud-ko­ning en Russische ex-miss

    De Maleisische sultan en prins Sultan Muhammad V (50), die zich in januari na een regeringsperiode van twee jaar terugtrok als koning van Maleisië omdat seksfoto's waren opgedoken van zijn Russische echtgenote Oksana Voevodina (27), heeft tot grote ontsteltenis van zijn voormalige onderdanen toch maar besloten te gaan scheiden van zijn vrouw. De ontstane situatie wordt in Maleisië getypeerd als ‘koningsdrama’.