Volledig scherm
© EPA

Marco van Basten noemt nazi-opmerking 'een beetje dom'

Marco van Basten betreurt nog steeds dat hij zaterdag in het voetbalprogramma De Eretribune van FOX Sports een nazi-opmerking maakte. ,,Mijn vrouw zei het denk ik ook wel typerend: hij was een beetje dom", zei Van Basten in De Wereld Draait Door. ,,Ik wil het er eigenlijk niet meer over hebben, maar het valt niet goed te praten."

De voormalige voetballer zat zaterdag in de studio om wedstrijden te analyseren en zei na een interview met Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles, plotseling ‘Sieg Heil’. ,,Het ging over winnen en dat is heilig", legde Van Basten zijn woordkeuze uit. Hij noemde de Hitlergroet niet bewust. ,,Het floepte eruit. Als je er nou een seconde langer over na kon denken, maar ik besefte het eigenlijk niet eens. Dat duurde 10 minuten en toen hoorden we allerlei sirenes."

Van Basten bood al gelijk na de uitzending zijn excuses aan voor de opmerking. FOX Sports riep hem maandag op het matje en houdt hem deze week van de zender. De gage die de oud-voetballer normaal krijgt, wordt geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), ter bevordering van het bewustzijn en kennis over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Van Basten was bij DWDD aangeschoven om over zijn biografie te praten. Het boek wordt maandag gelanceerd.

  1. BN’ers storten zich massaal op viral challenge van Dolly Parton
    Social media challenge

    BN’ers storten zich massaal op viral challenge van Dolly Parton

    Dolly Parton plaatste gisteren een viertal foto’s van zichzelf waarmee ze de wijze waarop mensen zich op elk sociale media-kanaal weer anders profileren op de hak neemt. ,,Get a woman who can do it all!’’, aldus de 74-jarige countryzangeres, die er vervolgens viral mee ging. Ellen DeGeneres en andere sterren volgden al snel haar voorbeeld. Ook bekend Nederland doet nu een duit in het zakje, wat leidt tot een bonte verzameling hilarische foto’s. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.