Volledig scherm
© Getty Images

Máxima haalt grapje uit met Willem-Alexander tijdens bezoek aan Potsdam

Het koningspaar heeft vanmiddag in Potsdam tijdens hun driedaagse werkbezoek aan de Duitse deelstaten Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg een korte rondleiding gekregen door Schloss Sanssouci, het buitenverblijf van het Pruisische koningshuis en Duitse keizershuis. Aan het slot daarvan poseerden Willem-Alexander en Máxima op het terras voor de massaal uitgerukte media.

De koning ging na het poseren de uitdaging aan zich een weg te banen door de fotografen om een blik te werpen op het park. Dat werd een leuk krachtspel. ,,Ik zei dat ik het uitzicht wilde zien’’, benadrukte Willem-Alexander toen veel fotografen zich voor hem opdrongen. De missie slaagde, al voelde koningin Máxima zich in de steek gelaten. ,,Hallo", stelde ze zich grappend met uitgestoken hand voor toen haar man terugkeerde.

In het paleis krijgt het Nederlands gezelschap een lunch aangeboden door de minister-president van Brandenburg, Dietmar Woidke.

Eerder op de ochtend bezochten koning en koningin de Duitse filmstudio en 'mediastad' Babelsberg. Ze maakten in studio Volucap onder meer kennis met de toepassing van '3D Human Body Reconstruction', waarmee hologram-achtige reproducties van mensen en objecten kan worden gemaakt. Die kunnen vervolgens in echte en virtuele werelden worden gebruikt.

Aan het einde van de middag, wanneer ook nog een gesprek plaatsvindt met de media, vliegen de koning en koningin weer naar Nederland. Daar wacht morgen de uitreiking van de Appeltjes van Oranje.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
De koning probeert een virtual reality-bril uit in de Volucap Studio in Medienstadt. © Getty Images
Volledig scherm
Het koningspaar in de studio van de Grand Budapest Hotel in Medienstadt © Getty Images