Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar & Sixma

‘Mijn vriend windt zich al meer dan dertig jaar op over hit Over de Muur’

Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Deze week filtert Gijs historische onjuistheden uit ‘Over de Muur’ van Klein Orkest.

Ik heb een vriend die zich al zo lang ik hem ken, meer dan dertig jaar, opwindt over de Klein Orkest-hit Over de Muur.

Begrijpelijk. Vriend en ik zijn allebei opgegroeid in linkse gezinnen. In de jaren 80 demonstreerden wij met onze ouders tegen kruisraketten, dat werk. In onze kringen was het normaal om met enige sympathie naar de Sovjet-Unie en andere Oostbloklanden te kijken: stuk voor stuk zuchtten die onder communistische regimes, maar ja, communisme was links, en links was sowieso beter dan rechts.

  1. Bijna 700.000 kijkers voor ‘pure’ Britt Dekker in Waar is De Mol?

    Bijna 700.000 kijkers voor ‘pure’ Britt Dekker in Waar is De Mol?

    Britt Dekker kan rekenen op veel complimenten na haar verschijning in Waar is De Mol?. De paardenvlogster reisde met Johnny de Mol en haar jeugdvriendin Lia af naar Oekraïne, om daar de spookstad Tsjernobyl te bezoeken. Tijdens hun trip vertelde Dekker openhartig over haar eetstoornis en het plotselinge verlies van haar vader. ,,Je ziet dat het lichaam eigenlijk een soort van omhulsel is. Ik dacht: ik ga hem vast nog eens tegenkomen.”