Monty Python-ster Terry Jones (77) overleden: ‘Zijn buitengewone humor gaf miljoenen mensen plezier’

VIDEOTerry Jones, lid van de legendarische, Britse Monty Python-groep, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. De acteur en regisseur leed al enkele jaren aan primaire progressieve afasie, een vorm van dementie, die het spraakvermogen aantast.

Behalve als komisch talent was Jones, die aan de Universiteit van Oxford studeerde, ook geschiedkundige. De middeleeuwen waren zijn specialiteit. Hij publiceerde daar enkele goed beoordeelde boeken over.

Maar Jones was vooral bekend als lid van de baanbrekende komische bende die als Monty Python geschiedenis schreef. Samen met John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Terry Gilliam en Graham Chapman (die in 1989 overleed) maakte Jones baanbrekende, surrealistische en absurde humor. Eerst voor de BBC, daarna voor de bioscoop met films als The Meaning of Life, Life of Brian en Monty Python and the Holy Grail. Vaak vertoond is de scène uit The Meaning of Life waarin Jones zich zo vol vreet dat hij uit elkaar spat.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Terry Jones © AFP

De tijd vooruit

Met onberekenbare humor, zowel in woord, beeld en structuur, was het zestal zijn tijd ver vooruit. Ook waren zij niet te beroerd om alles en iedereen, vooral Britse gewoonten, op de hak te nemen.

In dit geniale gezelschap was de in Wales geboren Jones, die zijn hele leven een licht spraakgebrek had, een van de meest productieve schrijvers.

Net als zijn collega’s verkleedde Jones zich graag als vrouw als de sketches daarom vroegen. In een interview verklaarde John Cleese daarover: ,,Terry stak vaak als eerste zijn vinger op als iemand van ons een vrouw moest spelen. Hij was daar het beste in. Ik weet niet precies wat dat over hem zegt.’’

Jones’ vrouw, Anna Soderstrom, en kinderen Bill, Sally en Siri, laten in een verklaring weten dat ‘we een aardige, grappige, warme, creatieve en zeer geliefde man zijn verloren wiens compromisloze individualiteit, meedogenloos intellect en buitengewone humor hebben talloze miljoenen mensen zes decennia lang plezier gegeven.”

,,Zijn werk met Monty Python, zijn boeken, films, televisieprogramma’s, gedichten en ander werk zullen voor altijd voortleven. Het is een passende erfenis voor de veelzijdige man die hij was,” zeiden ze.

Volledig scherm
Van links naar rechts: Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin en Terry Jones. © Reuters