Volledig scherm
Edwin Evers. © ANP

Nu Edwin Evers weg is, brokkelt Radio 538 langzaam af

Jarenlang was Radio 538 onbetwist marktleider, maar sinds dit jaar moet de zender het doen zonder de ongekroonde koning van de radio: Edwin Evers. En dat is te merken aan de luistercijfers. In de meest recente meting is te zien dat het koninkrijk van het hitstation langzaam afbrokkelt. Het marktleiderschap in de algemene doelgroep is inmiddels overgegeven aan Radio 2 en in de commerciële doelgroep (20-49 jaar) wordt Radio 538 in de nek gehijgd door Qmusic.

Bij de luistercijfers worden anders dan bij de kijkcijfers vooral gekeken naar marktaandeel. Dat wordt berekend op basis van het totaal aantal luisteraars en de luistertijd. Afgelopen jaar rond deze tijd was Radio 538 (11,5%) nog fier marktleider met bijna een procentpunt voorsprong op Radio 2 (10,6%). Een wereld van verschil met de realiteit van nu.

Radio 2 (11,9%) heeft nu diezelfde voorsprong te pakken op Radio 538 (11,0%). Daarmee is dat station ruim de grootste zender van het land. Radio 538, tegenwoordig met Frank Dane in de ochtend, heeft voorlopig nog wel een mooie voorsprong ten opzichte van de nummer drie: Radio 10 (9,8%). De zender van onder anderen Gerard Ekdom wipt bij de luisteraars boven de zes jaar deze periode Qmusic nipt (9,7%) voorbij.

Commerciële doelgroep

Commerciële zenders kijken echter liever naar de cijfers in de doelgroep luisteraars tussen de 20 en 49 jaar, omdat dit de groep luisteraars is die het meest interessant is voor adverteerders. Daar is Radio 538 op dit moment nog de grootste. Liefst 16,4% van die luisteraars schakelt in voor dit station, maar dat waren er afgelopen jaar in dezelfde periode nog 18,4%. Een daling die in de radiowereld als fors kan worden bestempeld.

Qmusic zit juist flink in de lift. Stond die zender vorig jaar nog op een marktaandeel van 14,5% bij de commerciële doelgroep, nu is dat maar liefst 15,8%. En dat betekent dat het station, waar Mattie en Marieke de ochtendshow verzorgen, de marktleider op de hielen zit. Zonder Edwin Evers lijkt Radio 538 niet langer de grootste zender van het land. Dat zijn ze al niet meer in de algemene doelgroep, maar het lijkt een kwestie van tijd voor Qmusic ze ook in de commerciële doelgroep van de troon stoot.

Top drie, algemene doelgroep (6+):

1. Radio 2 (11,9%)
2. Radio 538 (11,0%)
3. Radio 10 (9,8%)

Luister nu ook naar de AD Media podcast: