Omstreden film over Nederlands geweld in Indonesië inzet van rechtszaak

VIDEODe veelbesproken film De Oost, over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949), is vandaag de inzet van een rechtszaak. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) spant een kort geding aan tegen de makers. De organisatie eist bij de rechtbank in Amsterdam dat er een disclaimer bij de film komt, om het fictieve karakter te benadrukken.

2 reacties

 • Gottfried Erdtsieck

  1 maand geleden
  Het is al lang duidelijk (lees bv.: 'Revolusie' van David van Reybrouck) dat alle partijen in deze 'naoorlogse' periode van 1945 - 1949 oorlogsmisdaden hebben begaan. Met welke verschrikkelijke gebeurtenissen dat gepaard is gegaan, zal deze film, vermoed ik, wel enigszins aantonen. Dat moeten we onder ogen zien en laten we ervan leren. En niet oordelen...
 • Cor Gootjes

  1 maand geleden
  Alle verhalen door Nederlandse ogen gezien vertellen de halve waarheid. Ik zie uit naar de film, hoewel de naam 'De Oost' een Nederlands begrip is.
 1. Vier sterren voor het meditatieve First Cow: Verdwalen in de bossen van een nog jong Amerika
  PREMIUM
  Filmrecensie

  Vier sterren voor het meditatie­ve First Cow: Verdwalen in de bossen van een nog jong Amerika

  First Cow-regisseur Kelly Reichart beheerst de kunst van het weglaten tot in de puntjes. In haar minimalistische werken (waaronder Meek’s Cutoff, Certain Women en Old Joy) zit geen woord, daad of uitroepteken te veel. Je krijgt als kijker ook nooit het idee dat iemand een plotroute voor je uitstippelde. Reichardt laat je liever, door middel van een beheerst (cynici zeggen traag) filmtempo, één worden met de setting. Des te spontaner is het verhaalverloop. Alles voor de authenticiteit.