Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo
Volledig scherm
Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo © ANP

Prinses Christina viert 72ste verjaardag

Het is vandaag de verjaardag van prinses Christina. De jongste zus van Beatrix en de tante van koning Willem-Alexander is 72 jaar geworden.

Christina werd in 1947 geboren op Paleis Soestdijk. Haar roepnaam was aanvankelijk Marijke, maar ze besloot later als Christina door het leven te gaan.

Tijdens haar huwelijk met Jorge Guillermo kreeg ze drie kinderen: de nu in de Verenigde Staten woonachtige zonen Bernardo (41) en Nicolás (39) en Juliana (37), die in Italië woont. Het gezin van de prinses woonde van 1987 tot 1996 in villa Eikenhorst in Wassenaar, de woning waar tot voor kort koning Willem-Alexander en Máxima en hun drie dochters woonden.

Christina, inmiddels grootmoeder van een kwartet kleinkinderen, woont tegenwoordig een groot deel van het jaar in Porto Ercole, de kustplaats waar haar ouders, prinses Juliana en prins Bernhard, hun vakantiehuis De Gelukkige Olifant hadden. Ze treedt maar weinig in de openbaarheid, met uitzondering van de prijsuitreiking van het naar haar vernoemde muziekconcours en bij familie-aangelegenheden. Ook was ze in 2017 eregast bij een concert van violiste Janine Jansen tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Italië.

Vorig jaar maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat Christina botkanker heeft. Dat was in het najaar van 2017 aan het licht gekomen. Haar conditie is stabiel en zij voelt zich daarom naar omstandigheden goed.

Kunst

Ongewild stond de prinses recent in de belangstelling toen ze een aantal kunstwerken, waaronder een tekening van Rubens, aanbood op een veiling van Sotheby's. De schets van de Nederlandse meester werd uiteindelijk gekocht door een anonieme bieder voor bijna 7,2 miljoen euro.