Acteur Thom Hoffman kruipt in de huid van Multatuli bij de opening van het Multatuli-jaar.
Volledig scherm
Acteur Thom Hoffman kruipt in de huid van Multatuli bij de opening van het Multatuli-jaar. © ANP

Producent NL Film maakt nieuwe versie Max Havelaar

Producent NL Film werkt aan een nieuwe verfilming van de literaire klassieker Max Havelaar van schrijver Multatuli. Dat heeft producent Kaja Wolffers woensdag bekendgemaakt. Het project wordt momenteel ontwikkeld samen met producent Sytze van der Laan, de man achter de succesvolle oorlogsfilm Bankier van het verzet.

Multatuli schreef het boek als aanklacht tegen het misbruik van het cultuurstelsel en het plichtsverzuim van Nederlandse ambtenaren in Nederlands-Indië in die tijd. Hoofdpersonage Max Havelaar voert als klokkenluider een onmogelijke strijd tegen het koloniale regime. Een van de bekendste verhalen uit het werk is de liefdesgeschiedenis van twee inheemse bewoners, Saïdjah en Adinda.

Het wordt de tweede verfilming van het boek uit 1860. Regisseur Fons Rademakers tekende in de jaren zeventig voor de eerste verfilming, met Peter Faber en Rutger Hauer in de hoofdrollen. ,,De tijd is rijp voor een andere visie op het verhaal", stelt producent Wolffers. ,,Wij willen het verhaal vertellen met de kennis van nu, met een moderne blik op het koloniale verleden van Nederland."

Makers met diverse achtergrond

Productiehuis NL Film is daarom in gesprek met makers met een diverse achtergrond en een sterke betrokkenheid bij het verhaal. Het is de bedoeling dat de nieuwe Max Havelaar in 2021 gedraaid gaat worden. Acteurs zijn nog niet bekend.

Koning Willem-Alexander onthulde afgelopen maandag, aan het begin van het 'Multatuli-jaar', een gedenksteen die later geplaatst zal worden in de vloer van de Nieuwe Kerk. De koning prees de schrijver en verbond hem zelfs aan de vrijheid waarop Nederland zo trots is. Begin maart gaat hij samen met koningin Máxima voor een staatsbezoek naar Indonesië.

  1. Dit is waarom we zo gefascineerd zijn door BN’ers
    PREMIUM
    Column

    Dit is waarom we zo gefasci­neerd zijn door BN’ers

    Er zijn weinig subgroepen met wie we zo’n haat-liefdeverhouding hebben als met Bekende Nederlanders, kortweg BN’ers. We zetten ze op een voetstuk, aanbidden ze, zijn jaloers op hun goedbetaalde, glamoureuze leventjes in de spotlights en dichten ze bovenmenselijke eigenschappen toe. Maar oh wee als ze een faux pas begaan. Dan vallen ze hard, heel hard en is de toorn en het leedvermaak navenant. Humberto, Marco, Bridget – ze kunnen er allemaal over meepraten.