Reacties na afgelasting Oranjedag: ‘Ik kon niet wáchten om weer voor grote mensenmassa te staan’
Een aantal artiesten heeft zich voor het eerst uitgelaten over de commotie die is ontstaan rond 538 Oranjedag. Het evenement, dat zaterdag zou plaatsvinden, werd vanmiddag geannuleerd. Gerard Joling reageert teleurgesteld: ,,Net als alle andere artiesten leek het me héérlijk om weer eens ‘gelucht’ te worden.”
De burgemeester van Breda maakte vanmiddag bekend geen vergunning te geven voor het Fieldlab-testevenement 538 Oranjedag. De oplopende maatschappelijke onrust rond het evenement zorgde voor te grote problemen. ,,Toch teleurstellend”, reageerde Radio 538-dj Coen Swijnenberg tijdens De Coen en Sander Show. ,,We hopen allemaal dat er meer mogelijk is qua evenementen. Maar we zien ook dat de gemeente niet doof is voor de signalen eromheen. Het lastige is hier denk ik ook: je doet het nooit goed, want er is veel kritiek. Aan de andere kant stromen nu ook de teleurgestelde reacties binnen van feestgangers die graag waren gegaan.”
Collega Sander Lantinga vult hem aan: ,,Tja, je moet toch een keer een eerste stap gaan maken als je terug wil naar grote evenementen en voetbalwedstrijden met volle tribunes. Je moet ergens beginnen? Maar dan misschien niet met een feest op een parkeerplaats in Breda vlak bij een ziekenhuis.”
Traditie
Ook Gerard Joling, een van de artiesten die op zou treden, vindt het ‘hartstikke jammer’ dat het feest niet doorgaat. ,,Net als alle andere artiesten leek het me héérlijk om weer eens ‘gelucht’ te worden. Ik heb vorig jaar maar een paar keer voor kleine groepen kunnen optreden en ik kon niet wáchten om weer voor een echte grote gezellige massa mensen te staan.”
Hij vervolgt: ,,Voor mij is dit feest ook echt een traditie: ik ben inmiddels misschien wel de oudste artiest van de hele line-up. Het is natuurlijk ook heel jammer voor alle mensen die een kaartje hebben gekocht en voor de organisatie: zo’n testexperiment met een grotere groep mensen was natuurlijk heel goed geweest. Dat experiment lopen we nu mis.”
Moment verkeerd
Als artiest zeg je gewoon meteen ‘ja’ tegen zoiets
Bij Jamie Westland, drummer van Di-rect, is er begrip voor de afgelasting van het evenement. ,,Het is natuurlijk heel erg dubbel, als je na een jaar weer een festival in je agenda hebt kunnen zetten waar je naartoe leeft. Maar toen we ‘ja’ zeiden waren we natuurlijk onwetend. Buiten dat als je uit Den Haag komt, je niet weet dat er in Breda een ziekenhuis niet ver van het evenement is. Het is ook wel begrijpelijk dat het in Breda, waar ook de horeca nog niet open is, heel erg krom voelt.”
Volgens de Haagse rocker was het moment verkeerd. ,,Misschien was een plek in de binnenstad niet helemaal de juiste en zou het over twee maanden beter passen op een weiland waarbij iedereen in de auto getest kan worden. Maar van onze kant alle begrip voor beide partijen.
Tegenslag
Yuki Kempees van Kris Kross Amsterdam noemde de afgelasting van 538 Oranjedag bij RTL Boulevard jammer. ,,We hebben natuurlijk begrip voor de beslissing, maar het is toch wel even een tegenslag.” Hij zag de afgelasting wel aankomen. ,,Je bent zelf toch ook op de hoogte en je hoort de berichten vanuit het ziekenhuis.”
De artiest heeft begrip voor het besluit van de gemeente Breda om geen vergunning te verlenen, maar had zelf geen twijfels over de deelname van zijn formatie. ,,Als artiest zeg je gewoon meteen ‘ja’ tegen zoiets. Al moesten we wel even knipperen met onze ogen toen we zagen dat er 10.000 man zou komen.” Het was het enige grote evenement op de agenda van het Amsterdamse dj-trio. ,,We draaien verder vooral livestreams, dus dit was een buitenkans op een groter podium met publiek. We keken er erg naar uit.”
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Amphia-arts Crolla na afgelasting 538 Oranjedag: ‘Blij dat de stem van de petitie is gehoord’
BREDA - In het Amphia Ziekenhuis is met instemming en opgelucht gereageerd op het nieuws dat de gemeente Breda geen vergunning verleent aan 538 Oranjedag, komende zaterdag op het Chasséveld. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Vanessa Hudgens presenteert MTV Movie & TV Awards opnieuw
Vanessa Hudgens presenteert de MTV Movies & TV Awards dit jaar voor de tweede keer. Dat maakte de actrice maandag bekend met een video op Instagram Stories. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Extra aflevering van Hier zijn de Van Rossems als eerbetoon aan de overleden Sis
Na de lopende reeks van Hier zijn de Van Rossems zal er nog een extra aflevering worden uitgezonden. Het is een eerbetoon aan Sis van Rossem, die begin deze maand overleed.
-
PREMIUMAngela Kijkt TV2
Coldeweijer had zelfreflectie nodig, zei professioneel aandachtszoeker Talitha Muusse
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
538 Oranjedag gaat niet door na commotie, gemeente geeft geen vergunning
De burgemeester van Breda geeft geen vergunning voor het Fieldlab-testevenement 538 Oranjedag, dat zaterdag zou plaatsvinden in de stad. Vanwege de oplopende maatschappelijke onrust kan het evenement ‘niet meer veilig en verantwoord plaatsvinden’. ,,Er is zoveel commotie en onrust hierover. Dat is doodzonde, maar het is niet anders", aldus burgemeester Paul Depla. Radio 538 komt nu met een alternatief Koningsdagfeest. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.