Pricasso.
Volledig scherm
Pricasso. © Twitter Pricasso

Simon Cowell loopt boos weg bij auditie van man die portret schildert met geslacht

Britain’s Got Talent-jurylid Simon Cowell is woest de zaal uit gelopen tijdens de auditie van de excentrieke Australische kunstenaar Tim Patch (70), die al sinds 2006 schildert met zijn geslachtsdeel. Patch, die optreedt onder de naam Pricasso, wilde op het podium in een paar minuten tijd een kleurig dubbelportret maken van Cowell en zijn collega David Walliams. Maar al bij de eerste ‘kwaststreken’ drukte eerstgenoemde op de rode knop, wat zoveel betekent als ‘per direct opkrassen’.

Hoewel Cowell de seniore Australiër in de studio in Londen trakteerde op een rood kruis, mocht Patch zijn opvallende kunstwerk toch voltooien. Naderhand vergaapten juryleden Amanda Holden en Alesha Dixon en de presentatoren van het programma zich nog even aan het eindresultaat dat de artiest zo goed als zeker geen ronde verder bracht. De auditie van de schilder is nog niet op televisie geweest. De reactie van Cowell werd ‘gelekt’ door iemand in het publiek.

Tim Patch reist al jaren de hele wereld over om zijn kunsten aan een breed publiek te tonen. Zo was hij al in meerdere internationale Got Talent-edities te zien. En daar zorgde hij in negen van de tien gevallen voor verbijsterde blikken en wisselende reacties.

Vier jaar geleden dook hij plotseling op tijdens de Kamasutrabeurs in Utrecht waar hij met zijn geslachtsdeel een portret schilderde van actrice en fitnessfanatiekeling Fajah Lourens. De man had toen een kwartiertje nodig om met zijn ‘kwast’ felle kleurtjes op een doek te smeren met als eindresultaat een afbeelding die redelijk op de brunette leek. 

Bescherming

Fajah onderging de schildersessie met rode koontjes en een brede grijns en Pricasso schaamde zich er niet voor zijn penis onder het oog van vele toeschouwers eens goed aan het werk te zetten. De Australiër schildert pas zo’n veertien jaar met zijn geslachtsdeel. Voor die tijd gebruikte hij normale penselen, maar dat vond hij uiteindelijk te gewoontjes. ,,Na wat speurwerk bleek dat er nog niemand was die met zijn piemel kon schilderen’’, verklaarde hij zijn opmerkelijke koerswijziging, begonnen na de scheiding van zijn vrouw, eens in een interview.

Performer Pricasso – een naam die is afgeleid van het Engelse vulgaire woord prick, wat penis betekent – gebruikt alleen veilige verf en superzacht canvas om zijn edele delen niet te beschadigen. Voordat hij gaat schilderen, smeert hij de boel eerst ter bescherming in met vaseline. Een gemiddeld portret kost hem maximaal 20 minuten en Pricasso kan er niet meer maken dan een paar per dag. Daarna moet hij een week wachten, omdat door het schilderen zijn tere huid slijt. Volgens Pricasso, zo legt hij uit op zijn site, wordt hij niet echt opgewonden van zijn manier van schilderen. ,,Daar zijn weer andere dingen voor nodig.’’

De Australiër is overigens niet de enige die met een geslachtsdeel schildert. In 2016 maakte een jonge Canadese vrouw uit protest tegen vrouwonvriendelijke uitspraken van Donald Trump impressionistische portretten van hem met haar vagina. Volgens Davison, de artiestennaam van de kunstenares, waren haar ‘pussyprotest’-creaties niet alleen een vorm van beeldend verzet. Ze hoopte haar waterverfcreaties ook nog te verkopen. De helft van de opbrengst zou gaan naar onderzoek rond baarmoederhalskanker.