Volledig scherm
Sinan Can en Elias, die 10 jaar oud was toen hij uit zijn geboortestad Aleppo naar Nederland vluchtte. Een klassenfoto is één van de weinige dingen die hij heeft overgehouden aan zijn leven in Syrië. © BNNVARA/IDTV

Sinan Can genomineerd voor Zilveren Nipkowschijf

Nijmegenaar Sinan Can is dit jaar genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf voor zijn programma’s Voorbij de Grenzen van Saoedi-Arabië en Sinan Zoekt de Klas van Elias. Andere genomineerden zijn de documentaireserie Stuk en de jeugdreeks Zeven Kleine Criminelen. Dat maakte de jury (bestaande uit mediajournalisten van verschillende Nederlandse dagbladen) van de prestigieuze tv-prijs vanavond bekend in Pauw.

Zowel Stuk, waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in een revalidatiecentrum, als Zeven Kleine Criminelen (met onder andere Theo Maassen), zijn programma’s van de VPRO. Er is een tijdlang kritiek op het feit dat de Zilveren Nipkowschijf veelal gaat naar weinig bekeken titels van de VPRO. Dat is ook dit jaar niet anders. Sinan Cans programma’s zijn van omroep BNNVara.

Joardy Season krijgt dit jaar de eervolle vermelding. Deze YouTube-serie, overigens ook uit de VPRO-stal, bestaat uit absurdistische sketches rondom het personage De Huilonman (acteur Jim Deddes). Jeroen Pauw mag de Ere Zilveren Nipkowschijf in ontvangst nemen. Andere titels die tijdens het juryberaad over tafel gingen waren onder meer: Podium Witteman, Klem, Nachtdieren, Makkelijk Scoren en Sekszusjes TV.

De uitreiking vindt plaats op 20 juni in het Amsterdamse Ketelhuis.