Volledig scherm
KEiiNO, de Noorse songfestivalinzending. © EPA

Songfestivalorganisatie negeert Noorse klacht

De Noorse songfestivalinzending KEiiNO krijgt geen herkansing. De Noren wilden hun tweede doorloop, waarbij alle vakjury’s hun punten al geven, overdoen vanwege technische problemen. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de Noren echter geen gelijk gegeven.

KEiiNO had problemen met het grote achtergrondscherm waarop animaties te zien zijn tijdens de vertolking van Spirit In The Sky, waarin ook de traditionele joikzang verwerkt is. Het scherm viel twee keer uit terwijl de twee zangers en zangeres op het podium stonden, één keer was een cameraman op het grote doek te zien toen het beeld weer terugkwam.

Noorwegen klaagde, maar kreeg nul op het rekest. Ook een officiële klacht bij de EBU resulteerde niet in de gewenste herkansing omdat de technische problemen geen invloed zouden hebben gehad op het oordeel van de vakjury’s. ,,Natuurlijk zijn we teleurgesteld”, zei Stig Karlsen, hoofd van de Noorse delegatie, tegen de Noorse omroep NRK. ,,We hopen dat dit de jury’s niet negatief heeft beïnvloed.”

Sterker dan buskruit

De heren en dame van KEiiNO zelf tillen niet zwaar aan het voorval. ,,De productie was zo verbaasd dat Tom Hugo de juiste tekst zong dat het te veel voor hen werd”, grapte het trio via een woordvoerder. Naast de problemen met het doek zou de microfoon van Sami-zanger Fred Buljo kuren hebben gehad. ,,Dat de microfoon van Fred problemen heeft bewijst dat joik sterker is dan buskruit. We kijken ernaar uit zaterdagavond gezien en gehoord te worden door zo’n 200 miljoen mensen.”

Niet alleen Noorwegen kampte tijdens de belangrijke tweede doorloop met technische problemen. Ook voor de Nederlander Duncan Laurence verliep niet alles vlekkeloos. Zijn befaamde lichtbal, beroemd geworden dankzij ballengate, ging een seconde te laat aan. Desondanks leverde Duncan een solide uitvoering van Arcade af.

  1. Koning bedankt Nederlanders in India op bijzondere plek

    Koning bedankt Nederlan­ders in India op bijzondere plek

    Koning Willem-Alexander bedankte Nederlanders die in India wonen en werken vanavond tijdens een receptie op een bijzondere plek. Samen met koningin Máxima ontving hij leden van de Nederlandse gemeenschap in India in het Taj Mahal Palace & Tower in Mumbai, de zwaarst getroffen plek tijdens de terreuraanslagen die de havenstad in 2008 trof. Voorafgaand aan de receptie legden Willem-Alexander en Máxima een krans in de hotellobby ter nagedachtenis aan die verschrikkingen.