Sterrin Smalbrugge over zware jeugd: ‘Het was een sekte, ik weiger het een kerk te noemen’

videoTv-ecoloog Sterrin Smalbrugge (28), die op dit moment te zien is in Expeditie Robinson, heeft gisteravond in het NPO Radio 1-programma Onze man in Deventer openhartig gesproken over haar moeizame jeugd in combinatie met het geloof. Ze groeide op in het Overrijselse Rijssen, wat ze zelf de hoofdstad van de biblebelt noemt. ,,We zijn ook financieel wel uitgebuit door die sekte.” 

5 reacties

 • Peer van Gennep

  1 jaar geleden
  @Joris. Hoe zou men ouders willen beletten om hun kinderen ook onder jouw grens te (laten) indoctrineren? Ik zie daar geen mogelijkheid toe m.b.v. 'n wet. Dat kerken nooit iets gedaan hebben om hun geloof te toetsen is aantoonbaar onjuist. In bijna 2000 jaar en vele concilies is bijv. de kath. leer uitgewerkt en bijgewerkt. De filosoof-paus J.-P.II heeft Galilei in 1992 gerehabiliteerd. Protestanten hebben ook hun hervormers. Oude priesters-met-macht in beweging brengen kost helaas veel tijd.
 • Jasmijn van Tuil

  1 jaar geleden
  @Joris Geelbloed, dat wordt heel lastig, want indoctrinatie kan op heel veel vlakken. En wie bepaalt dan wat wel of niet indoctrinatie is. Objectiviteit bestaat niet.
 • Men. Micha

  1 jaar geleden
  Religie maakt meer kapot dan je lief is.
 • E. Uphoff-kersten

  1 jaar geleden
  Fijn dat deze jongedame van haar indoctrinatie verlost is. Haar verhaal doet me denken aan het boek van Lale Gül, ‘Ik ga leven’. Zij heeft zich ook, door zelfstandig en logisch nadenken, uit het strenge harnas van het (Islamitisch) geloof geworsteld. Zouden er meer moeten doen. Is veel prettiger leven!
 • Joris Goedbloed

  1 jaar geleden
  In NL zou ook wetgeving moeten komen voor geloofsbeleving MBT minderjarigen. De grens moet wettelijk op meerderjarig gesteld worden is mijn mening, zodat iemand zelf kan kiezen of men dat wel wil. Kerken hebben zelf nooit iets ondernomen om de geloofs beleving aan algemene regels en wetten te toetsen. Dat is opmerkelijk, temeer het geloof regelmatig flink in opspraak is en geweest met allerlei excessen.