Volledig scherm
De cover van het boek © Cover Uitgeverij Overamstel

Tijl Beckand schrijft boek over ADO Den Haag

Tijl Beckand (44) brengt dit najaar een boek uit over ADO Den Haag. De presentator annex improvisatiekunstenaar van de Lama’s heeft elf mensen geïnterviewd die de Haagse profclub een warm hart toedragen. Beckand, geboren in Den Haag, is al jaren fan van de club.

De interviews zijn opgetekend door schrijver Vincent de Vries, de biograaf van Fernando Ricksen. Je komt Den Haag niet uit, zoals het boek heet – een verwijzing naar de bekende kreet van de supporters –, is ‘een ode aan ADO Den Haag’, stelt Beckand. ,,Ik praat met elf Haagse iconen. Het idee van elf komt voort uit de gesprekken die je weleens hebt en waarbij je je afvraagt: wat als je nou je beste old time-Haagse elftal zou kunnen opstellen? Daarom zijn het er elf.”

Beckand groeide op in de Haagse Archipelbuurt en speelde in de jaren tachtig in de B-jeugd van ADO Den Haag, maar een doorbraak bleef uit. ,,Toch wil ik graag iets doen voor de club. Ik kan niet scouten, niet voetballen, niet trainen, maar ik kan wel verhalen verzamelen. Dat heb ik gedaan. Je hoort het vaak: als veel Haagse jongens nou eens achter ADO gaan staan, dan wordt het nog wat met de club. Dit is een opstelling van mensen die zeker iets voor elkaar zouden kunnen krijgen.”

Tijl Beckand, die met de Lama’s begin november in de Ziggo Dome staat, ging de voorbije maanden langs bij ADO-coryfeeën als Lex Schoenmaker, Dick Advocaat, Kees Jansma, Aad de Mos, John van Zweden, Tommie Beugelsdijk en Wesley Verhoek. ,,Mijn opbrengst gaat naar de sociale projecten waarvoor ADO Den Haag zich inzet. Ik hoop dat veel Hagenaars het boek kopen.” Het boek, waarvoor Humberto Tan de cover schoot, verschijnt op 8 oktober bij Overamstel Uitgevers.