‘Toprioriteit-T-shirt' Arjen Lubach niet aan te slepen: hele schoolklassen vragen er om

Het T-shirt dat Arjen Lubach afgelopen zondag in het programma Zondag met Lubach lanceerde, is zeer populair bij leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Het ontwerp met de tekst 'Ik ben GEEN Toprioriteit' is maandag al meer dan 5000 keer gedownload. Juffen en meesters hebben de redactie laten weten dat zij hun hele klas in het T-shirt willen steken op 6 november, als er een grote landelijke onderwijsstaking plaatsvindt.

In het bijbehorende item in het VPRO-programma analyseert Lubach het schrijnende, nog steeds toenemende docententekort in het basisonderwijs. Ook fileert hij de uitspraak van premier Mark Rutte, die stelde het onderwijs 'topprioriteit' te vinden maar vervolgens geen extra geld uittrok voor de beroepsgroep die onder druk staat. Het filmpje uit Zondag met Lubach is al bijna een half miljoen keer bekeken.

,,Zoveel shirts op zo’n korte termijn kon alleen door een leger kindslaven aan het werk te zetten", aldus Lubach. ,,En - misschien heel cynisch - daar pas ik voor. Het ontwerp is via de website van het programma te downloaden; zet je eigen kinderen maar aan het werk.” De tekst op het shirt bevat een spelfout omdat door het docententekort een aantal leerlingen geen goed onderwijs zou krijgen.

Het tiende seizoen van Zondag met Lubach ging twee weken geleden van start. Elke aflevering van de nieuwe reeks wist meer dan een miljoen kijkers te boeien.

Arjen Lubach met het T-shirt.
Volledig scherm
Arjen Lubach met het T-shirt. © VPRO