Twan Huys: Ik wilde deze rel totaal niet

VideoTwan Huys heeft een reactie gegeven op alle commotie die ontstond nadat Jenny Douwes gisteravond weigerde aan tafel te gaan met pietactivist Jerry Afriyie in RTL Late Night. 'Een afspraak die wij gemaakt hadden, is niet nageleefd en daar is iets anders voor in de plaats gekomen. Daar kun je als redactie niet zo heel veel aan doen', aldus Huys.

Afriyie, voorman van de anti-zwartepietbeweging, zat aanvankelijk niet aan tafel bij Twan. Hij moest plaatsnemen in het publiek omdat Jenny Douwes, het boegbeeld van de blokkeerfriezen, had aangegeven niet live met haar tegenstander in debat te willen. Huys kwam daar tijdens de uitzending op terug: ,,Iedereen is gelijk, dus ik wil graag met beide partijen praten.'' Douwes reageerde gepikeerd: ,,Twan, jij hebt je woord gegeven, dan had je dat niet moeten zeggen.''

De twee gingen toch met elkaar in debat, maar kwamen niet nader tot elkaar. Ze herhaalden vooral de standpunten die eerder deze week in de Leeuwarder rechtbank uitgewisseld werden. Het leidde tot veel verontwaardiging bij kijkers, die zich op sociale media massaal beklaagden over de gang van zaken.

Volledig scherm
Uiteindelijk schoof activist Afriyie toch aan bij Twan Huys. © Screenshot RTL

Betrouwbaar

Quote

Een afspraak die wij gemaakt hadden is niet nageleefd en daar is iets anders voor in de plaats gekomen

Huys reageerde vanavond in RTL Boulevard op alle commotie. ,,Ik wilde deze rel totaal niet", aldus de presentator. ,,Ik doe dit vak nu dertig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel. Dit kun je één keer doen. Je kunt niet mensen een belofte doen en die niet nakomen, dat gaat niet. Dit is het laatste wat ik wil."

Volgens Huys was alles vooraf duidelijk afgesproken met beide partijen. ,,De eerste afspraak met haar advocaat (die van Jenny, red.) was dat iedereen aan tafel zou zitten bij dit gesprek. Op het moment dat zij aan tafel kwam, leek het erop dat zij alleen aan tafel kon gaan zitten en dat Jerry op de eerste rij commentaar zou geven."

Op een later moment schoof Afriyie echter toch aan, iets waar Huys niet op had gerekend: ,,Er gebeurt iets waar ik niet op was voorbereid, waar de redactie niet op was voorbereid. Een afspraak die stond, is anders geworden. Een afspraak die wij gemaakt hadden is niet nageleefd en daar is iets anders voor in de plaats gekomen. Daar kun je als redactie niet zo heel veel aan doen."  

Kijkcijfers

De commotie zorgde in ieder geval wel dat de kijkcijfers van het programma hoger waren dan in de afgelopen weken. Maar liefst 592.000 mensen keken naar RTL Late Night, ruim het dubbele van het aantal afgelopen week.

Volledig scherm
Twan Huys in een eerdere uitzending. © ANP Kippa
 1. HBO en Jacksons blijven vechten over documentaire Leaving Neverland

  HBO en Jacksons blijven vechten over documentai­re Leaving Neverland

  Zender HBO en de nabestaanden van Michael Jackson blijven maar ruziën om de documentaire Leaving Neverland. De Jacksons stapten eerder dit jaar rond het verschijnen van de film, waarin de 'King of Pop' wordt beschuldigd van seksueel misbruik, naar de rechter en nu heeft HBO een nieuwe motie ingediend om de zaak te verwerpen. Dat meldt Variety. Eerder deed de zender al een poging om de zaak niet te laten voorkomen, maar dat verzoek werd afgewezen.
 2. De meest memorabele sterfscènes uit Tarantino-films op een rijtje
  582 doden

  De meest memorabele sterfscè­nes uit Tarantino-films op een rijtje

  Regisseur Quentin Tarantino (56) staat niet bepaald gekend om zijn lieflijke romantische komedies, maar eerder om snoeiharde gangsterfilms - zij het boordevol humor - waarin het bloed over het scherm spat. Ter ere van Tarantino’s nieuwste rolprent, Once Upon A Time In Hollywood, zetten we we nog eens zijn bloederigste scènes op een rijtje. We selecteren slechts één scène per reeds uitgebrachte film en sorteren we de lijst op de hoeveelheid doden per film.