Volledig scherm
Jan Smit © ANP Kippa

Vrede lijkt weer getekend tussen Jan Smit en gemeente na slopen van boomhut van zijn kinderen

UpdateJan Smit is diep teleurgesteld in de gemeente Edam-Volendam. Gisteren bouwde de zanger, samen met nog zo’n twintig buurtbewoners, een boomhut voor de kinderen uit de buurt. Vanochtend, toen de kinderen op school waren, heeft de gemeente het bouwwerk gesloopt. Inmiddels lijkt de vrede weer getekend tussen de Volendammer en de gemeente na een gesprek met de burgemeester.

Eerder vandaag sprak de Volendamse zanger op Twitter zijn verbazing uit. ,,Wij doen er thuis zoveel mogelijk aan om de kinderen buiten te laten spelen, om ze weg te houden van iPads, Playstations en andere randzaken. Kinderen moeten buitenspelen, kinderen moeten plezier maken”, zei Smit. Hij vervolgde zijn relaas op een sarcastische toon: ,,Lieve gemeente Edam-Volendam, waar ik normaal zo trots op ben altijd. Dank je wel voor het verwijderen van deze acht uur bloed, zweet en tranen die we met twintig buurmannen en -vrouwen hebben gestopt in de boomhut.”

Letterlijk bloed overigens, want Smit bezeerde zich gisteren tijdens het bouwen van de hut, en heeft nu een wond aan zijn voorhoofd. De kinderen waren gisteren dolblij met het resultaat. In een tweede filmpje is te zien dat zo’n dertien kinderen een kijkje nemen in de boomhut, compleet met vloerbedekking. Op Twitter krijgt Smit veel bijval. De actie van de gemeente wordt ‘kansloos’ en ‘belachelijk’ genoemd, al vragen sommigen zich ook af of de zanger en zijn buren wel netjes een vergunning hebben aangevraagd. 

Nadat de gemeente Edam-Volendam in een reactie liet weten ‘dat het niet is toegestaan om zo’n boomhut in de openbare ruimte neer te zetten’, plaatste Smit een foto op Twitter waarop te zien is hoe kinderen uit de buurt aan tafel zitten bij burgemeester Lieke Sievers. ‘Er is een vredesakkoord in de maak denk ik. Onze Emma is met haar klasgenoten naar het gemeentekantoor gefietst waar burgemeester Lieke Sievers ze in alle hartelijkheid heeft ontvangen... Grote klasse! #HuttenGate’. Daarmee lijkt de kous af.

Illegaal

De gemeente Edam-Volendam reageerde eerder vandaag op de consternatie. ,,Zo simpel is het, het is de wet. Je kunt niet zomaar op een pleintje of in een straat iets neerzetten”, zei een gemeentewoordvoerder. Maar, voor teleurgestelde kinderen komt er snel een oplossing. ,,We beginnen binnenkort met het realiseren van een grote bouwspeelplaats voor alle kinderen van de hele gemeente waar ze naar hartenlust boomhutten mogen bouwen.”

Smit is vader van Senn (6) en Emma (9) en is de stiefvader van Fem (12), die zijn vrouw Liza kreeg uit een eerdere relatie.