Warm onthaal voor koningspaar in snikheet India

VideoKoning Willem-Alexander heeft het nieuwe regeringstoestel vandaag zelf naar India gevlogen voor zijn vijfdaagse staatsbezoek, dat morgen begint. De vorst zette de Boeing 737 vanavond zelf aan de grond op het militaire gedeelte van het vliegveld van New Delhi. Na het taxiën was duidelijk zichtbaar dat de koning de cockpit verliet en zich in de cabine bij koningin Máxima voegde. Onderaan de vliegtuigtrap kreeg het paar bloemen op de rode loper en was er een korte Indiase trommel- en dansceremonie.

Vorige week vloog het regeringstoestel ook al over India, toen het met premier Rutte aan boord naar Indonesië, Nieuw-Zeeland en Australië reisde.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) begeleidt het koningspaar in New Dehli. Zij zou eigenlijk een brede Nederlandse handelsdelegatie in India leiden tijdens het staatsbezoek met haar collega-minister Bruno Bruins en staatssecretaris Mona Keijzer, maar ze vervangt de eerste twee dagen haar collega Stef Blok. De minister van Buitenlandse Zaken vergadert morgen met zijn EU-collega’s over de strijd in het noorden van Syrië en voegt zich woensdag in Mumbai bij het koninklijke gezelschap. Donderdag en vrijdag bezoeken ze nog de zuidelijke deelstaat Kerala.

Als de koning en koningin morgenochtend welkom worden geheten door president Ram Nath Kovind op diens paleis in Delhi begint het bezoek officieel. Verder staan een kranslegging bij het Gandhi-monument, een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken, een bezoek aan een afvalwaterproject in Delhi en het staatsbanket op het programma voor de eerste dag.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren op het vliegveld New Delhi. Het koningspaar brengt een vijfdaags staatsbezoek aan India.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren op het vliegveld New Delhi. Het koningspaar brengt een vijfdaags staatsbezoek aan India. © ANP

Jeroen Schmale on Twitter

Dans, trommels en bloemen voor koningspaar https://t.co/kGrKAgQKqX

Jeroen Schmale on Twitter

Rode loper wordt uitgerold. https://t.co/5ORAmM6jb9

Jeroen Schmale on Twitter

Regeringstoestel is geland in India. #staatsbezoek