Volledig scherm
David Bowie tijdens een optreden in Wenen op 4 februari 1996 © REUTERS

Zanger David Bowie (69) overleden

Zanger David Bowie is zondag op 69-jarige leeftijd overleden. De poplegende heeft na anderhalf jaar de strijd tegen kanker verloren. Dat maakt zijn familie bekend op zijn Facebookpagina.

De zoon van David Bowie, Duncan, heeft op Twitter een foto van hem en zijn vader gepost. Hij bevestigt het overlijden en zegt de komende tijd offline te zijn.

De artiest werd in 1947 in Londen geboren als David Robert Jones. Hij brak begin jaren zeventig in Engeland als popzanger door, onder meer met het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust. Vervolgens werd de rockartiest ook een popster in de VS met zijn hit Fame van het album Young Americans. In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits, waaronder Space Oddity en Golden Years.

Nieuw album
Afgelopen vrijdag verscheen op zijn verjaardag het album Blackstar. Het was zijn 25e studioalbum. In Nederland keken veel fans reikhalzend uit naar het eerste album in drie jaar dat de Britse artiest afleverde.

Hij trad al geruime tijd niet meer op. Het laatste optreden was op een liefdadigheidsevenement in New York in 2006. Hij stond bekend als dandy, vanwege zijn opmerkelijke kleding.

In de muziekwereld wordt verbijsterend gereageerd op de dood van Bowie.

In het Groninger Museum loopt sinds 11 december de veelbesproken en drukbezochte tentoonstelling 'David Bowie is'. Eigenlijk was het museum vandaag gesloten, maar vanaf 12.00 uur gaan toch de deuren open. Belangstellenden kunnen tot 18.00 uur een bezoek brengen aan de Bowie-tentoonstelling. 

,,Ik ben in complete shock", zegt een aangeslagen museumdirecteur Andreas Bluhm. ,,Het voelt alsof we een familielid hebben verloren."

Het overlijden kwam voor Bluhm als een enorme verrassing. ,,Ik wist dat hij wat kwakkelde met z'n gezondheid, maar hij werd juist erg actief met een musical en vrijdag bracht hij op z'n verjaardag nog een nieuwe plaat uit. Bowie-kenner Ad Visser zei al tegen me dat je voelt dat hij over het einde nadenkt. Maar dat we hem al zo snel zouden verliezen, daar hou je geen rekening mee. Of het allemaal geregisseerd is, daar kan ik niet over speculeren."

Bluhm weet nog niet of en op welke manier hij het overlijden van Bowie gaat verwerken in de tentoonstelling. ,,We moeten dit eerst even verwerken en dan gaan we het er straks over hebben."

De tentoonstelling is officieel nog tot 13 maart, maar Bluhm hoopt dat de expositie kan worden verlengd. ,,We willen dat wel, maar we zijn afhankelijk van de Bowie-archieven, waarvan we de stukken in bruikleen hebben. Ik heb ze vandaag nog niet gebeld, ze hebben daar nu wel wat anders aan hun hoofd.''

De trein van Zwolle naar Groningen met een speciale coupé over het leven van David Bowie blijft alle weekenden deze maand nog rijden.

De familie van Bowie vraagt om op dit moment hun privacy te respecteren, zodat zij in rust kunnen rouwen om het verlies van hun geliefde.

Op de website condoleance.nl is maandagochtend een condoleanceregister aangemaakt voor de overleden zanger David Bowie. Fans kunnen via de site een boodschap achterlaten en hun medeleven betuigen.