Kim Jae-joong
Volledig scherm
Kim Jae-joong © REUTERS

Zuid-Koreaanse popster Jaejoong diep door het stof na ‘grap’ over coronabesmetting

De wereldberoemde Zuid-Koreaanse popster Kim Jae-joong (34), lid van de K-popgroep JYJ, is vanuit de hele wereld bedolven onder de kritiek omdat hij gisteren bij wijze van ‘1 aprilgrap’ aan zijn miljoenen volgers op sociale media had gemeld het coronavirus onder de leden te hebben. 

De gewraakte post van Jaejoong, de artiestennaam van Kim Jae-joong, is inmiddels van Instagram verwijderd. Vandaag kwam hij op datzelfde medium met nederige excuses en de opmerking dat hij zijn ‘besmetting’ had bedacht om mensen te attenderen op de gevaren van Covid-19. In eerste instantie meldde Jaejoong dat hij bewust alle waarschuwingen van de overheid had genegeerd en de regels voor het houden van een sociale afstand aan zijn laars had gelapt. Belachelijk en dom, vindt het merendeel van zijn volgers. ‘Je geeft het allerslechtste voorbeeld’, was een van de vele negatieve reacties. 

Maar nu gaat de door miljoenen aanbeden zanger, acteur en producer Jaejoong diep door het stof en zegt hij sorry tegen volgers die zich grote zorgen over zijn gezondheid maakten. Hij benadrukt ‘het nooit zo te hebben bedoeld’. ‘Ik wilde alleen maar zeggen dat het geen grap is om nu rekening te houden met anderen. Jezelf beschermen betekent ook dat je anderen beschermt’. Hij baalt dat zijn bericht ‘verkeerd is uitgelegd’, zo blijkt uit een vertaling van zijn Instagramexcuus. 

Verkeerde inschatting

Quote

Ik heb een verkeerde inschat­ting gemaakt en had dit nooit mogen doen

Kim Jae-joong

Hoewel hij meent dat zijn ‘grap’ krom is geïnterpreteerd, wringt hij zich in allerlei bochten om de ontstane boosheid de kop in te drukken. ‘Ik heb een verkeerde inschatting gemaakt en had dit nooit mogen doen. Wat ik wilde is mijn volgers extra alert maken op de gevaren van corona en geen mensen aanmoedigen regels te negeren’, schrijft hij. ‘Het is juist beangstigend om te denken dat je meerdere mensen kunt besmetten als je op een mooie lentedag zonder mondmasker in de buitenlucht bent’. Jaejoong haalt ook zijn vader, een longkankerpatiënt, er nog bij om zich te verdedigen. De man lag geruime tijd in het ziekenhuis en maakt het inmiddels weer goed. 

Of zijn volgers de opmerkelijke misstap van Jaejoong pikken, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat internationale media, zoals de BBC, CNN en The New York Times zijn ‘grap’ breed hebben opgepakt en hem typeren als ‘oliedomme en onverantwoordelijke artiest’. De Zuid-Koreaan hoopt dat de rust rond zijn persoon weer snel zal terugkeren, zo meldt hij op Instagram. ‘Mijn hart is oprecht bij alle overheidsinstanties, al het zorgpersoneel en alle anderen die momenteel vechten om corona de wereld uit te krijgen’.