Volledig scherm
Kim Kardashian moest een hoge prijs betalen voor de komst van haar kinderen, maar die betaalde ze met veel liefde. © EPA

Zwangerschappen eisten zware tol van Kim Kardashian: ‘Artsen wilden me niet meer helpen’

Realityster Kim Kardashian (39) heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze een paar moeilijke zwangerschappen achter de rug heeft. Het is de reden waarom haar twee jongste kinderen via een draagmoeder ter wereld kwamen. Maar de details hield Kim al die tijd grotendeels voor zichzelf. Tot nu. 

In een filmpje dat Kardashian op Instagram plaatste, vertelt de realityster openhartig over de zware tol die haar eerste twee zwangerschappen eisten. ,,Toen ik zwanger was van mijn dochter North, had ik een aandoening die zwangerschapsvergiftiging wordt genoemd”, vertelt ze. ,,Dat betekent eigenlijk dat de organen van de moeder zichzelf beginnen uit te schakelen. De enige manier om dat tegen te gaan, is om te bevallen. Na ruim 34 weken moest ik een spoedbevalling ondergaan. Ik werd ingeleid.”

Kleine North, die zo’n zes weken te vroeg ter wereld kwam, woog nog geen twee kilogram. Maar dat betekende niet het einde van Kims problemen, zegt ze. ,,Na de geboorte kwam mijn placenta er niet uit. Mijn placenta groeide in mijn baarmoeder en dat is exact de reden waarom vrouwen sterven tijdens de bevalling”, klinkt het.

Maar de angstaanjagende gebeurtenis hield haar niet tegen om nog meer kinderen te willen; twee jaar later volgde zoontje Saint. ,,Opnieuw had ik dezelfde aandoening en moest ik dezelfde verschrikkelijke bevalling doorstaan die ik met mijn dochter had gehad", herinnert Kim zich. ,,In anderhalf jaar moest ik vijf verschillende operaties doorstaan om de schade te herstellen die binnenin was aangericht. En ondertussen bleef ik maar filmen en fotoshoots doen.” 

Quote

Ze zeiden: ‘We willen niet eens meer een embryo in je inplanten’

Kim Kardashian

Wanpraktijken

Toch verlangde Kim nog steeds naar een groter gezin, maar dokters waarschuwden haar dat een nieuwe zwangerschap haar fataal zou worden. ,,Ze zeiden: ‘we willen niet eens meer een embryo in je planten. Dat zouden wanpraktijken zijn’.” Kim en haar echtgenoot Kanye West konden echter op de steun van draagmoeders rekenen om hun gezin uit te breiden met dochter Chicago en zoon Psalm.

De realityster heeft geen spijt van haar risicovolle zwangerschappen: ,,Ik zou zo dezelfde pijn weer doorstaan als ik daarmee mijn baby’s opnieuw zou krijgen - het was het allemaal waard.” Vandaag deelde ze op Instagram een foto waarop haar complete gezin te zien is.