Volledig scherm
Ulftenaar Koen Bouwman. © Cor Vos

Bouwman cijfert zichzelf weg op NK

ULFT - Koen Bouwman rekent zondag niet op persoonlijk succes bij het NK op de weg. ,,Als de ploeg de kampioenstrui wint, is het NK geslaagd’’, zegt de Ulftse wielrenner van LottoNL-Jumbo. 

Bouwman trainde deze week, met het NK voor de deur, gewoon door. ,,Ik heb net een weekje rust gehad, omdat ik dit seizoen al heel veel op de fiets heb gezeten. Ik heb nu weer getraind, want mijn conditie was na dat weekje rust nog niet top’’, zegt de 24-jarige prof.

Knechtenrol

De verwachtingen van Bouwman, die onlangs meedeed aan de Giro d'Italia en Ronde van Zwitserland, voor zondag zijn dan ook bescheiden. ,,Ik heb op het NK een knechtenrol, ik moet zorgen dat er de eerste 150 kilometer geen belangrijke mannen wegspringen. En als er wél renners gaan, kan ik meespringen en moet ik zorgen dat de rest van de ploeg weer kan terugkomen.”

Quote

Ik heb op het NK een knechten­rol, ik moet zorgen dat er de eerste 150 kilometer geen belangrij­ke mannen wegsprin­gen

Koen Bouwman (24), wielrenner

Zijn team LottoNL-Jumbo hecht veel waarde aan de nationale titel. ,,Het is een supermooie trui om in de ploeg te hebben’’, vindt de Ulftenaar. ,,Veel zal afhangen van het verloop van de koers van ruim 220 kilometer. Als er een groepje gaat rijden en mijn ploeggenoten Jos van Emden of Timo Roosen zitten erbij, dan maken we een goede kans. Net zoals bij een eindsprint, die we zeker niet uit de weg gaan. Dylan Groenewegen kan die eindsprint voor velen eigenlijk alleen maar verliezen.”

Tour de France

Volledig scherm
Koen Bouwman vervult tijdens het NK een knechtenrol. © photo: Cor Vos

Waar het voorheen van belang was dat de kampioenstrui ook in de Tour de France te zien was, zit Bouwman daar niet mee. ,,We hebben een grote ploeg. Het is veel belangrijker dat iemand van ons de trui wint dan dat de titel per se naar een renner gaat die ook de Tour rijdt.”

Na het NK in Hoogerheide gaat een deel van de Lotto-ploeg naar de Tour, die volgende week zaterdag van start gaat. Bouwman gaat daarentegen voor drie weken hoogtestage naar Oostenrijk. ,,Om te trainen’’, schetst de Achterhoeker, die deze maanden weinig in Nederland is. ,,Daarna keer ik terug, ben ik een dag thuis en dan ga ik weer door naar wedstrijden in Utah en Colorado in de Verenigde Staten.”

Canada

Er volgt na de Ronde van Colorado even een korte break in Nederland. ,,Vervolgens rijd ik in het Canadese Quebec en Montreal. Ik heb overwogen om na Amerika meteen door te reizen naar Canada, maar dan zou ik zeven weken van huis zijn naast mijn hoogtestage in Oostenrijk. In tweeënhalve maand zou ik dan precies een dag thuis zijn. Dat vond ik iets te gortig.”

Een doel van Bouwman later dit jaar is het WK ploegentijdrit. ,,Het is nog niet bekend wie daar mogen rijden, maar daar zou ik graag in actie komen.”

Deelnemers

Naast Bouwman nemen nog acht deelnemers uit de regio deel aan de NK-wegwedstrijden, die zaterdag en zondag gehouden worden. De bekendste van hen is Aaltenaar Robert Gesink, ploeggenoot van Bouwman en gek genoeg weinig genoemd als kanshebber voor de titel. 

Bij het NK voor vrouwen strijden Tessa Paardekooper (Groenlo) en Nicky Alberts (Dinxperlo) zaterdag vanaf 12.00 uur mee om de nationale driekleur. Bij de beloften (16.45 uur) staan Koen Jansen (Baak), Maarten Lubbers (Winterswijk), Gijs Leemreize (Ruurlo), Jurriaan Vos (Oud-Zevenaar) en Jentje Huntink (Drempt) aan de start.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport