Volledig scherm
Oud-wielrenner Piet van Katwijk © Eigen foto

Piet van Katwijk: ‘Movistar is nog dommer dan een ezel’

NIJMEGEN - Wielrenner Piet van Katwijk uit Oploo reed drie keer de Tour de France. In 1974, 1976 en 1977. Herinneringen genoeg bij de nu 68-jarige oud-renner. ,,Het zijn intense herinneringen, mooi kan ik ze niet echt noemen.”

Zaterdagmiddag keek Van Katwijk vol spanning naar de door Fraile gewonnen etappe naar Mende. ,,Je ziet dat bij die klassementsmannen de verschillen klein zijn, dat was in mijn tijd wel anders.”

32 zeges

Van Katwijk was een sprinter die 32 zeges haalde, een paar keer derde werd in een Tour-etappe, en reed voor ploegen als Frisol en Raleigh. ,,Renners bij Sky krijgen tegenwoordig uit de ploegleiderswagen te horen hoe lang ze welk wattage moeten wegtrappen voordat hun werk erop zit. Wat ik alleen niet snap is het gedrag van ploegen als onder meer Movistar en Bahrein Merida. Die gaan op het moment dat er vluchters zijn Sky helpen. Wat hebben ze er bij te winnen, vraag ik me af. In de Alpen doen ze dat meerdere kleren, en Sky wint twee keer met Thomas en krijgt het geel. Het levert die ploegen dus niets op. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar Movistar is nog dommer.”

Geef Van Katwijk een podium en hij verhaalt geweldig over zijn tijd als coureur. ,,In 1974 sprintte ik steevast bij de eerste tien, ik werd achtste in Parijs in het klassement om de groene trui.”

Zonnesteek

Was het Hosanna in 1974, twee jaar later hielp Piet zijn broer Jan op de flanken van Alpe d'Huez omhoog. ,,Jan had een zonnesteek opgelopen en ik drukte hem zelfs omhoog. Op een gegeven moment zei hij dat ik moest proberen alleen verder te gaan om op tijd binnen te komen. Dat lukte niet, ik was een halve minuut te laat.”

Meer dood dan levend lagen ze na afloop op hun kamer. ,,En toen kwam ploegleider Peter Post zeggen dat er geen dispensatie kwam. Hij gaf ons meteen twee treintickets en een paar uur na de finish zaten we al in de trein op weg naar huis.”

Met de Pyreneeën voor de boeg is de vraag welke berg daar het leukst is om op te rijden. ,,Geen enkele”, luidt het bondige antwoord van de ex-sprinter. ,,Ze zijn wat vlakker dan in de Alpen, maar echt niet leuk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport