Volledig scherm
Roeland Pruijssers. Foto: Harry Gielen

Apeldoorner Roeland Pruijssers medekoploper in ONK Schaken

DIEREN - Dieren – De rustdag in het Open Nederlands schaakkampioenschap had in ieder geval een positieve uitwerking op de strijdlust. Twee partijen duurden zelfs tot ver in de 100 zetten alvorens de beslissing viel.

Roeland Pruijssers speelde een van die ‘zeeslangen’. De Apeldoornse grootmeester won tegen Daniel Hausrath een pion en in het eindspel zelfs een tweede. De Duitser bleek echter een taaie verdediger, die zich pas na 111 zetten neerlegde bij de onvermijdelijke nederlaag.

Indische grootmeester
Van de zeven koplopers wist naast Pruijssers alleen Chand Sandipan te winnen. De Indische grootmeester klopte regerend kampioen Dimitri Reinderman. De Amsterdammer tastte in tijdnood mis en kon na stukverlies opgeven. De andere vier koplopers remiseerden. De Hongaar Csaba Horvath deed dat al na 11 zetten tegen de Rus Vyacheslav Ikonnikov.

Erwin l’Ami streed tegen Sandipans landgenoot Shah Sagar lang winstpogingen. Ondanks een pluspion moest de Woerdense grootmeester in remise berusten. Achter het leidende duo volgen op een half punt achterstand acht spelers met 4,5 punt.

Meesternorm
Mees van Osch zag zijn kansen op een meesternorm in rook opgaan. De Velpenaar kreeg van de Groninger Jasper Geurink een kwaliteitsoffer voorgeschoteld. In tijdnood ging Van Osch onder de toenemende druk de fout in. Van Osch heeft nu net las oud-teamgenoot van De Toren, Willy Hendriks 3 punten. De Zutphense schaakmeester speelde tegen de Almeloër Maurice Schippers zijn zesde remise.

De Dierense ASV-er Tom Bus bracht zijn score via een remise tegen de Duitser Benjamin Nachbar op 2,5 punt. Michiel Blok kan zijn draai niet vinden. De Leidenaar Thijs Roorda bracht de Arnhemmer die op een half punt staat zijn vijfde nederlaag toe.

Regiosport