Volledig scherm
Rutger ten Velde © Eigen foto

Arnhemmer Ten Velde niet naar EK handbal, Schoenaker wel

ARNHEM - Arnhemmer Rutger ten Velde (22) gaat deze week niet met het Nederlands team naar het EK handbal. De IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson geeft op de linkerhoek, de positie van Ten Velde, de voorkeur aan Jeffrey Boomhouwer en Tim Remer. Robin Schoenaker is wel geselecteerd.

,,Niet te beschrijven dit gevoel”, reageert Schoenaker (24) opgetogen vanuit Zwitserland waar Oranje het laatste oefentoernooi voor vertrek naar Noorwegen speelde. ,,Zondag na het eten kreeg ik het te horen. Hoe snel kan het gaan, zeker als je bedenkt dat ik anderhalf jaar geleden nog in Arnhem speelde.”

Schoenaker maakte destijds de overstap van eredivisionist DFS Arnhem naar BENE-League club Sporting NeLo in België. Vorig jaar debuteerde hij als international. ,,Ik heb de afgelopen dagen veel minuten gemaakt en het ging goed. Daar haalde ik vertrouwen uit. Maar ik durfde er nog niet vanuit te gaan dat ik erbij zou zitten. Het is pas zeker als het zeker is.”

‘Komt hard aan’

Voor maatje Ten Velde daarentegen zijn de druiven zuur. Samen met Schoenaker bokste hij de eerste EK-kwalificatie van Oranje voor elkaar, maar hij is er nu niet bij. ,,Je werkt er maanden naartoe en bent zo dichtbij. Dan komt het toch wel hard aan”, reageert Ten Velde, speler van het Duitse Wilhelmshavener HV.

Breekpunt was op het oefentoernooi in Zwitserland de blessure van Fabian van Olphen, redeneert Ten Velde. ,,Daardoor is er een speler extra nodig in de dekking, en daar heeft Remer zijn voordeel ten opzichte van mij. Daar heb ik heel erg pech gehad.”

Dinsdag vliegt de Oranje-selectie naar Amsterdam. Zestien van de twintig internationals vliegen vervolgens door naar Noorwegen, Ten Velde blijft met drie anderen achter in Nederland. ,,Bij blessures of tactische beslissingen kunnen we elk moment ingevlogen worden.”

Regiosport