Volledig scherm
De ASV-ers Dirk Hoogland (rechts), Peter Boel en Michiel Blok. © Erik Wille

ASA zet tweede stap richting ongewenste titel

ARNHEM - ASA heeft ook de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. De Arnhemse tweedeklasser klopte in eigen huis Almere met 5-3 en zijn met Assen en Meppel nog ongeslagen. Die titelrace vindt de captain van ASA, Jeroen Kruiver, wel leuk. 

,,Maar we willen geen kampioen worden. Dit bevalt ons prima. Voor de eerste klasse hebben we een te zwakke staart”, aldus Kruiver. De Arnhemse schakers beslisten het duel in het vierde speeluur.

Bij een 1-1 tussenstand (zege Thomas van Nispenrode en verlies Mathieu Roskam, red.) waren de zeges van Willy Hendriks en Sebas Beumer cruciaal. Hendriks offerde een paard en kreeg daar twee vrije dubbelpionnen voor. Dit viertal stevende onstuitbaar op het promotieveld af.

Opponent Martijn Woudsma staakte de strijd toen de ASA-speler voor de tweede keer een dame op het bord zette. In de tijdnoodfase bood Beumer in gelijke stand vervolgens remise aan. Tobias Kabos sloeg het aanbod af met een gevaarlijk torenoffer.

Vijf zetten later bleek dit niet juist en verloor Kabos de dame en de partij. Er volgden nog remises van Dries Wedda en Geert van Hoorn. Arthur Maters bracht het winnende punt binnen.

Heer en meester

ASV revancheerde zich voor de nederlaag in de openingsronde. Kampioenskandidaat SSC 1922 werd in eigen huis op een 6-2 nederlaag getrakteerd. In Soest was ASV heer en meester en daar waar het mis dreigde te gaan was het geluk ook aan Arnhemse zijde.

De tweedeklasser kwam via een gelukkige winst van Mick van Randtwijk en overtuigende winstpartijen van Dirk Hoogland en Pieter Verhoef op 3-0. In het vervolg wonnen Michiel Blok en Wouter van Rijn nog. Remises waren er voor Peter Boel en Eelco de Vries. Alleen Jaap Vogel liet zich mat zetten.

Regiosport