ASV in serieus degradatiegevaar (schaken)

ARNHEM – ASV heeft in eigen huis met 4½-5½ verloren van concurrent SG Max Euwe. De Arnhemse schakers zijn door deze nederlaag gezakt naar de achtste plaats in de eerste klasse. Het gat met achtervolger Philidor 1847 uit Leeuwarden is met nog één wedstrijd te gaan maar één punt. 

Met de wetenschap dat de Friezen een makkelijkere tegenstander hebben, is ASV dus toch nog in groot gevaar gekomen. ASV gaf in het eerste deel van de wedstrijd tegen de Enschedeërs niet thuis. Na drie remises verloren Michiel Blok en Otto Wilgenhof. De Arnhemmers bleken echter over veerkracht beschikken. Bob Beeke kreeg na een kwaliteitsoffer de stelling in handen. 

Kansen

Volledig scherm
Peter Boel, die namens ASV wel overeind bleef tegen SG Max Euwe. © de Gelderlander/Erik Wille

Opponent Achim Bündgen ging tenslotte in een eindspel met twee pionnen minder ten onder. Ook Peter Boel won. In het eindspel overheerste zijn paard de vijandelijke zwakke loper.

In het vervolg slaagde ASV er niet in om drie mindere stellingen alle drie remise te houden. Eelco de Vries en Wouter van Rijn slaagden wel, maar Tom Bus liet zich mat zetten. ,,We moeten winnen in de slotronde om geen risico’s te lopen”, aldus captain Wilgenhof. ASV heeft nog altijd theoretische kansen op de titel. 

De Arnhemmers hadden in eigen huis geen kind aan Emanuel Lasker en wonnen met 6½-1½. De 14-jarige debutant Sasa Albers speelde een keurige remise. Al vroeg in de wedstrijd verloor preses Jeroen van Onzen, maar daarna maakte de Arnhemse tweedeklasser geen fout meer. 

Mathieu Roskam en Arthur Maters kregen na fouten van de tegenstander de punten cadeau, maar Thomas van Nispenrode, Wiilly Hendriks, Sebas Beumer en Geert van Hoorn boekte sterke zeges. ,,We zullen nu zelf van Soest moeten winnen en dan hopen op een misstap van Groninger Combinatie 2. Maar dat laatste zie ik niet snel gebeuren”, aldus Van Onzen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport