Volledig scherm
Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen op het onderdeel teamsprint tijdens de EK in Glasgow. © ANP

Baanwielrenster Shanne Braspennincx: 'Mannen zijn belachelijk getalenteerd'

ARNHEM - Shanne Braspennincx kwam deze week met gemengde gevoelens terug uit Schotland. In Glasgow boekte de Arnhemse op de EK baanwielrennen met een vijfde plaats haar beste prestatie ooit op de sprint, maar miste ze tot haar frustratie de finale van de keirin.

,,Het was een beetje een raar toernooi voor me”, vertelt Braspennincx (27). ,,Dat kwam omdat het dit jaar in augustus werd gehouden in plaats van oktober, zoals normaal het geval is. Daardoor was dit in mijn trainingsopbouw geen handig piekmoment. Ik was dus niet top, dat wist ik vooraf ook. Maar dan is dit resultaat op de keirin nog steeds frustrerend.”

Door de opzet met een aantal gebundelde EK’s werden de EK baanwielrennen twee maanden naar voren gehaald. Verdeeld over Glasgow en Berlijn houden zeven grote sportbonden deze weken hun Europese kampioenschappen. Dit gebeurt voortaan elke vier jaar. ,,Volgend jaar is het dus gelukkig weer in oktober, want dit was vervelend. Mijn basisniveau is goed, maar ik heb die piek wel nodig voor de goede resultaten.”

Focus

Dat gold niet voor de mannenploeg in Glasgow, zag Braspennincx: drie gouden medailles namen de Nederlanders mee. ,,Die zijn ook zo belachelijk getalenteerd”, zegt Bras­pen­nincx, met een mengeling van ontzag en vrolijke jaloezie. ,,Dat is echt niet normaal. Maar ik kan niet het hele jaar door pieken. En mijn focus ligt nu op het sterker worden zodat mijn basisniveau hoger wordt richting de Olympische Spelen van Tokio.”

Voor dat toernooi over twee jaar deed de Arnhemse in Glasgow nog wel goede zaken op het derde onderdeel, de teamsprint. De vrouwen werden vierde. ,,We moeten die kwalificatie-eisen halen en met deze plek kunnen we wat dat betreft niet ontevreden zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport