Volledig scherm
Jeroen Kampschreur valt op de afdaling. © Foto: SCS/Mathilde Dusol

Beekdal-leerling Jeroen Kampschreur op goudjacht

PYEONGCHANG - Het was verre van ideaal voor Jeroen Kampschreur, de afgelopen dagen na aankomst in Pyeongchang. De Arnhemse zitskiër wilde niets liever dan de piste op, maar door een storm die over de Zuid-Koreaanse sneeuw raasde, zat hij veelal aan het olympisch dorp gekluisterd. Binnen aftellen naar de eerste dag en zijn eerste van vijf onderdelen op zijn eerste Paralympische Spelen.

Bij zijn eerste wedstrijd vannacht ging hij evenals  Anna Jochemsen onderuit.  Niels de Langen uit Heteren werd 14de, Jeffrey Stuut 19de. 

,,Door het slechte weer kunnen we niet veel de piste op", vertelt Kampschreur (18), leerling van het Beekdal Lyceum in Arnhem vanuit het olympisch dorp. ,,Maar dat probleem heeft iedereen die hier meedoet. Vorig jaar ben ik hier gelukkig ook geweest, voor een testevenement. Dus ik ken de piste en heb een goed plan in mijn hoofd."

De plannen van Kampschreur blijken doorgaans goud waard. Op de WK zitskiën in Tarvisio pakte hij vorig jaar drie wereldtitels: op zijn favoriete onderdeel de slalom, op de reuzenslalom én de supercombinatie. Het begint in Zuid-Korea vandaag echter op de afdaling voor Kampschreur, die werd geboren zonder scheenbenen. Na een jaar werden zijn onderbenen geamputeerd.

,,Mijn hoofddoel is een gouden medaille. Minstens één. Op de onderdelen waarop ik wereldkampioen ben, zijn mijn kansen op goud het grootst. Die technische onderdelen liggen me het best. Maar ook op de afdaling en de Super G kan het als ik een goede dag heb."

Volledig scherm
Downhill. Afdaling.Jeroen Kampschreur. Foto: Mathilde Dusol. © Foto: SCS/Mathilde Dusol

Vijf onderdelen, vijf medaillekansen. Het kan na de zilveren medaille van Matthijs Büchli (baanwielrennen in 2016) en de vierde plek van handbalsters Tess Wester, Lois Abbingh en Laura van der Heijden op diezelfde Spelen het volgende succes zijn voor een Beekdal-ganger. Die kans ging vorige maand voorbij aan snowboarder Niek van der Velden.

,,Het was heel erg voor Niek wat daar gebeurde", vindt Kampschreur, die zijn klasgenoot in een training zag uitvallen met een gebroken arm, vóórdat hij zijn debuut op de Spelen kon maken. ,,Niek is mijn vriend dus je gunt elkaar het beste. We hebben veel contact en gelukkig staat hij er heel positief in. Maar het blijft balen voor hem."

Voor beide havo-studenten is het volgende grote project ná de Spelen ook alweer in zicht: eindexamen. ,,Klopt", verzucht Kampschreur. ,,Gelukkig heb ik vorig jaar al drie vakken gehaald en hoef ik er nu nog maar drie. Maar de afgelopen maanden heb ik wat toetsweken gemist die ik moet inhalen en ik moet ook nog een profielwerkstuk maken. Op alle vlakken een belangrijk jaar dus. Al is de focus nu helemaal op de Spelen gericht."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Nieuwe triatlon in en door Arnhem en de Betuwe: Gelreman
    PREMIUM

    Nieuwe triatlon in en door Arnhem en de Betuwe: Gelreman

    Wat doe je wanneer je als eerste vrouw de drie grote Nederlandse triatlons in één jaar wil doen en één van die drie trekt ineens de stekker eruit? Dan organiseer je die toch zelf, dacht de Arnhemse triatlete Willeke van der Zand. Ze ging samen met haar partner Gert-Jan ten Pierick aan de slag en met resultaat, want op 24 augustus 2019 vindt de eerste 'Gelreman' plaats in en door Arnhem en door de Betuwe. De inschrijving is al open.

Regiosport