Volledig scherm
Chanda Sandipan. © Harry Gielen

Chanda Sandipan pakt Open Nederlandse schaaktitel

DIEREN - Het was genieten in de slotronde van het Open Nederlands schaakkampioenschap in Sporthal Theothorne in Dieren. Geen enkele speler koos voor een rustige remise en de zekerheid van een behoorlijk prijzengeld. Toen de rookwolken van al het geweld op de topborden was opgetrokken had Chanda Sandipan de koppositie vastgehouden. De Indiase grootmeester versloeg Vyacheslav Ikonnikov en kwam op 7,5 punt uit. Sandipan bleef zo Igor Khenkin en Erwin l’Ami een half punt voor.

Sandipan zag zijn Russische opponent een stuk geven voor een gevaarlijke vrijpion. Ikonnikov zag de compensatie voor het stuk echter in rook opgaan na een mindere zet. Sandipan maakte het vervolgens koelbloedig af.

Strijd
Voor Erwin l’Ami restte daarna de strijd om de hoogstgeklasseerde Nederlander, goed voor een plaats in het NK van 2017. L’Ami maakte het Dimitri Reinderman met twee pionnen voor de kwaliteit lastig. De Amsterdammer sneuvelde na een mataanval van L’Ami. De tweede plaats moest de Woerdense grootmeester nog delen met Khenkin. De Duitser won met een prachtige slotzet van de Hongaar Csaba Horvath.

Vierde plaats
Opmerkelijk genoeg sloot Willy Hendriks nog aan op een gedeelde vierde plaats. De Zutphense meester van eersteklasser De Toren kwam door zijn derde zege op rij op 6 punten. In een spectaculaire partij wist Hendriks het Friese talent Nick Maatman na ruim 50 zetten mat te zetten. „Deze partij was het hoogtepunt van mijn toernooi”, aldus Hendriks. “Gedeeld vierde, hoe is het mogelijk”, doelde de routinier op zijn toernooistart met zes remises.

Slechte tweede toernooihelft
Mees van Osch kende daarentegen een slechte tweede toernooihelft. Door zijn puntendeling tegen de Duitser Benjamin Nachbar kwam de Velpenaar uit op 4 punten. „Het ging na de rustdag niet zoals verwacht. Er zat veel meer in, maar de vermoeidheid sloeg toe”. De Dierenaar Tom Bus bleef ondanks pionwinst tegen de Fries Jan Boersma op remise steken. Met 3,5 punt bleef hij zijn teamgenoot van ASV, Michiel Blok, nog 1,5 punt voor. Blok eindigde tegen Richard Vedder uit Nijkerk met een salonremise

Regiosport