Volledig scherm
Chanda Sandipan, winnaar van het Open NK schaken met trofee. © Marc Pluim

Chanda Sandipan weer winnaar Open NK schaken

DIEREN – De Indiër Chanda Sandipan heeft zijn titel in het Condigne Open NK schaken in Dieren met succes verdedigd. Dat was de uitkomst na de bloedstollende en verrassende ontknoping in de slotronde. ,,Nee, ik ben geen killer’’, reageerde Sandipan blij. "Ik heb geluk gehad dit jaar.’’

De strijd in het Dierense Zalencentrum Theothorne leek te gaan tussen de twee Nederlandse koplopers Erwin l’Ami en Koen Leenhouts, maar Sandipan loerde aan het derde bord op zijn laatste kansje.

Terwijl de Indiër korte metten maakte met de Duitse grootmeester Daniel Hausrath, ging L’Ami onderuit tegen (ook ex-kampioen) Dimitri Reinderman en stond Leenhouts urenlang met de rug tegen de muur tegen Sandipans landgenoot Sundar Shyam.

Pas na vijf uur spelen hield Leenhouts, eigenlijk de smaakmaker van het toernooi, ondanks grote tijdnood het op remise. Daarmee kwam hij evenals Sandipan

op een eindscore van 7 punten. Op ‘weerstandspunten’ stonden de twee schakers ook precies gelijk, maar de zogeheten Sonneborn-Bergerscore viel licht in het voordeel uit van Sandipan. Leenhouts haalde wel zijn felbegeerde grootmeesternorm en plaatste zich voor het Nederlands kampioenschap van 2018.

Regiosport