Het Oosterbeekse team dat met coach Glenn Coates (wit) kampioen werd in 2017.
Volledig scherm
Het Oosterbeekse team dat met coach Glenn Coates (wit) kampioen werd in 2017. © MHC Oosterbeek

Coach Coates lijmt zelf scherven van kapot 'huwelijk' met hockeyers Oosterbeek

Glenn Coates is terug bij de hockeyers van Oosterbeek; het team waarvan hij twee seizoenen geleden nog vervroegd afscheid nam. De 26-jarige coach gaat de uitdaging opnieuw aan, hopend op een betere afloop. En omdat hij zijn club simpelweg niet in de kou wil laten staan.

Het is half april 2018 wanneer de grens bij Glenn Coates is bereikt. Tegenover deze krant beschrijft de Oosterbeekse coach een situatie, waarin zijn jongens 'er structureel met de pet naar gooien' en 'geen verantwoordelijkheidsgevoel kennen'. Na een derde competitienederlaag op rij besluit hij daarom de eer aan zichzelf te houden en per direct ontslag te nemen.

Een aanvankelijk goed huwelijk lijkt voorgoed kapot, maar niets blijkt minder waar. Deze zomer begint het bij Coates toch weer te kriebelen, wanneer hij verneemt dat zijn club in nood zit. De Oosterbeekse hockeymannen dreigen het seizoen in de derde klasse D niet te kunnen starten, bij gebrek aan een coach en een keeper.

In gesprek

Quote

Ga ik lijdzaam toezien dat er iets kapot gaat waaraan ik zelf heb helpen bouwen? Dat idee beviel me helemaal niet

Glenn Coates

Coates besluit met de hand over het hart te strijken en het avontuur opnieuw aan te gaan. ,,Terugkeren was eigenlijk nooit het plan", vertelt hij. ,,Maar toen ik van een aantal jongens de penibele situatie vernam, ging ik nadenken. Ga ik lijdzaam toezien dat er iets kapot gaat waaraan ik zelf heb helpen bouwen? Dat idee beviel me helemaal niet, dus toen ben ik toch maar met de club in gesprek gegaan.”

De club en Coates zaten ondanks het onprettige verleden al gauw weer op één lijn. ,,Natuurlijk waren er in het begin wat kritische geluiden, maar tegelijkertijd zag het bestuur ook wel in dat er niet echt een alternatief was. De competitiestart stond op dat moment al voor de deur. Vanuit die gedachte zijn we dus nieuwe afspraken gaan maken. Zo sta ik er niet meer alleen voor. Er is nu een teammanager die alle zaken rondom het hockeyen regelt."

Coates vond op zijn beurt een Engelse goalie voor onder de lat. ,,Ik heb een tijdje in Maastricht gewoond en daar was ik bevriend met doelman Oliver Onions. Ik wist dat hij nog een team zocht, dus heb ik hem gekscherend gevraagd of hij naar Oosterbeek wilde komen. Gezien de afstand had ik niet verwacht dat hij 'ja' zou zeggen, maar dat deed hij gelukkig wel."

Dankbaar

En zo konden de Oosterbekers twee weken geleden toch starten in de competitie. Coates: ,,Ik denk dat de jongens dankbaar zijn dat ze nu lekker kunnen hockeyen. Voor mij ligt er een grote uitdaging om dingen die in het verleden fout zijn gegaan, beter te doen en ik denk voor de groep ook. We hebben allemaal wat te bewijzen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport