Volledig scherm
© Harry Gielen

Concurrentie profiteert niet van salonremise van Chanda Sandipan

DIEREN – Het Open Nederlands schaakkampioenschap gaat de slotdag in met nog vijf kanshebbers. Ondanks een salonremise in 14 zetten bleef Chanda Sandipan alleen aan de leiding met 6,5 punt. De Indiër ging na een vroege dameruil de strijd met zijn Hongaarse concurrent Csaba Horvath uit de weg.

Erwin l’Ami deed er vervolgens alles aan om te profiteren van de halve misstap van de koploper. De Woerdenaar kreeg echter van Thomas Beerdsen geen kans op groot voordeel.

Puntendeling
In het lopereindspel was het initiatief weliswaar aan L’Ami, maar meer dan een puntendeling liet het Apeldoornse talent niet toe. L’Ami en Horvath volgen Sandipan nog steeds op een half punt, maar het duo kreeg op de tweede plaats gezelschap van Igor Khenkin en Vyacheslav Ikonnikov. Het viertal heeft zes punten. De Duitser Khenkin versloeg in een spannend duel Roeland Pruijssers. De Apeldoorner had met een vrijpion voldoende compensatie voor een pion, maar verloor door tijdsoverschrijding.

Eindspel
De Rus Ikonnikov won na pionwinst in het toreneindspel van de Indiër Shah Sagar. Van de regionale spelers heeft Willy Hendriks de smaak te pakken. Tegen Tickoo Sahil won de Zutphense schaakmeester een pion. Het eindspel was daarna techniek. De speler van de Arnhemse eersteklasser De Toren staat nu op 5 punten. Mees van Osch vermaakte vooral het publiek. In een wildwestpartij met Dirk van Dooren kwam er na veel verwikkelingen uiteindelijk een eindspel op het bord met voor beide spelers vrijpionnen. Die van de Brabander waren sneller. De Velpenaar bleef zo op 3,5 punt.

Pionoffer
Tom Bus heeft na zijn remise tegen de Leidenaar Guido Bakker 3 punten. Zijn clubgenoot van ASV, Michiel Blok, doorbrak zijn serie nullen. Oud-Velpspeler Luc Compagnie bezweek onder de druk die de Arnhemmer ontwikkelde na een pionoffer.

Regiosport