Danny Heister zwaait af: “Er is geen geld. Dat doet pijn, ik houd van deze sport.”
Volledig scherm
PREMIUM
Danny Heister zwaait af: “Er is geen geld. Dat doet pijn, ik houd van deze sport.” © Gerard Burgers

Danny Heister, een grote naam in een kleine sport, zwaait af: ‘Er is geen geld, dat doet pijn’

interviewDe trainer van ‘het Bayern München van het tafeltennis’ is geen bondscoach meer van Oranje. Danny Heister ziet nog weinig perspectief.

Quote

Er is geen geld. Dat doet pijn, ik houd van deze sport.

Danny Heister

Spanning, snelheid, kracht, balgevoel, beheersing. In de Palatijn, een etablissement in het Arnhemse Sonsbeekpark, somt Danny Heister (48) op wat tafeltennis zo mooi maakt. ,,En het is mentaal. Je staat dicht op de tegenstander, kijkt elkaar recht in de ogen.” Conclusie: ,,Het is echt mijn spelletje.”

Een spelletje dat Nederlanders op campings en in kantines spelen. Eens, zegt Heister, maar maak zijn sport niet te klein.

,,In mijn tijd - Bettine Vriesekoop speelde nog - was tafeltennis groot. Er speelden sterke buitenlanders in de Nederlandse eredivisie. Ik tafeltenniste voor Odion in Gaanderen, het hele dorp liep uit voor onze wedstrijden."

Dat tafeltennis geen voetbal is, beseft hij. ,,Maar ik heb er altijd van kunnen leven."

Als zoon van een fanatieke tafeltennisser begint dat thuis in Didam, met een tafeltennistafel in de garage. ,,Ik was altijd aan het pingpongen.” Zijn talent blijkt enorm. ,,Op mijn veertiende debuteerde ik in de eredivisie.”

Als zeventienjarige verhuist hij naar Amsterdam. ,,Ik zat daar op een topsportschool, met Ajax-speler Bryan Roy.” Lachend: ,,Een spreekwoordelijk Didams boertje in het grote Amsterdam. Tijdens mijn eerste fietstocht verdwaalde ik direct.”

Vanwege de ‘ideale ligging’ vestigen Heister en zijn vrouw zich in 2001 in Arnhem. ,,Ik speelde competitie in Duitsland en wilde nog één keer naar de Spelen, die van Athene in 2004. Papendal lag om de hoek, daar kon ik samen met Trinko Keen trainen.”

Trinko Keen (uit Randwijk): leeftijdsgenoot, vriend, dubbelpartner en rivaal. ,,Onze carrières zijn met elkaar vervlochten. Als ik het NK enkel niet won, won hij. Zonder Trinko was ik nooit zo goed geworden. We maakten elkaar beter.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport