Volledig scherm
Tom Bus. © Barth Plomp

De spanning is te snijden in het Open NK Schaken

DIEREN – De eerste week van de strijd om de Open Nederlandse schaaktitel is geëindigd met een kopgroep van zeven spelers die 4 punten hebben. Na de rustdag van zondag zal de spanning dus te snijden zijn in de laatste vier ronden. Zaterdag raakte het publiek in de Dierense sporthal Theothorne niet erg opgewonden van de toppartijen.

Erwin l’Ami deed een voorzichtige poging om voordeel te krijgen tegen Csaba Horvath. De Hongaar Horvath gaf echter geen krimp tegen de Woerdense grootmeester. Ook Dimitri Reinderman zag het evenwicht in zijn partij met de Rus Vyacheslav Ikonnikov nooit verbroken worden. Zetherhaling bracht hier een snelle puntendeling.

Remises
Chanda Sandipan deed een kortstondige poging om de Duitser Igor Khenkin aan het wankelen te krijgen, maar al snel staakte de Indiër zijn pogingen. Roeland Pruijssers en Shah Sagar profiteerden van de remises van de vijf koplopers. De Apeldoornse grootmeester Pruijssers won tegen Ivo Maris uit Assen twee pionnen, waarna een vrijpion besliste. De Indiër Shah Sagar wist met een schijnoffer materiaal te winnen tegen de Belg Martijn Maddens. Door deze zeges kwamen ook Pruijssers en Sagar op 4 punten.

Verdediging
Willy Hendriks zou wat graag dicht in de buurt van de kopgroep geweest zijn, maar ook zijn vijfde duel eindigde in remise. De Leidense opponent Wim Heemskerk verloor wel een pion, maar zijn verdediging was voldoende voor een remiseweg. Mees van Osch kwam op 3 punten dankzij een zege op Amruta Sunil Mokal. De Velpenaar won twee pionnen, waarna het eindspel kinderspel was. Dierenaar Tom Bus herstelde zich van twee nederlagen op rij. Met een fraai paardoffer werd de verdediging van Guido van Mierlo opengereten.

De aanval die volgde was de speler van het Nijmeegse UVS teveel. Michiel Blok had aanvankelijk goed spel tegen Rob van Helvoort. De Arnhemmer tastte echter mis, waardoor de Rijswijker Van Helvoort Bloks’score op een half punt hield.

Regiosport