Volledig scherm
Eduard Iturrizaga (l) nog ruim voor zijn miraculeuze ontsnapping tegen Roeland Pruijssers. Foto: Ap Lammers © DG

Eduard Iturrizaga voert Houdini-act op tijdens schaakkampioenschap

DIEREN - De kopgroep in het open Nederlands schaakkampioenschap is van negen naar twee spelers gekrompen. Een deel van de toppartijen eindigde overigens na flinke strijd in remise. Het grootste spektakelstuk werd verzorgd door Roeland Pruijssers en Eduard Iturrizaga. 

De Apeldoornse grootmeester was een groot deel van de partij oppermachtig. Het wachten was dan ook op de genadeklap. 

Weg kwijt

De Venezolaan Iturrizaga bleek echter de kunst van het compliceren te verstaan als geen ander. Ergens in de brei van dreigingen raakte Pruijssers de weg kwijt en zo kon Iturrizaga via een mat zijn score op 5 punten brengen. Dat deed ook Erwin l’Ami. De Woerdense grootmeester vloog Prantik Roy met een stukoffer naar de keel. Dat materiaal moest de Roy uit India met rente teruggeven. De strijd duurde vervolgens nog lang zonder dat de uitslag nog ter discussie kwam te staan. 

Achter Iturrizaga en L’Ami volgen acht spelers met 4½ punt. Willy Hendriks viel terug naar de middenmoot. De speler van de Arnhemse eersteklasser verloor van Ruud van Meegen. Aanvankelijk wist Hendriks met zorgvuldig spel een pion buit te maken. Met actief stukkenspel creëerde Van Meegen tegen kansen en die verzilverde de Limburger overtuigend. De ASV-er Pascal Losekoot kwam via een knappe zege op Derk Kouwenhoven naast Hendriks op 3 punten. Dries Wedda van De Toren nam een extra rustdag via een korte remise tegen Rob van Helvoort uit Rijswijk. De Diepenvener heeft nu 2½ punt. Rembrandt Bruil uit Elst bleef op 2 punten door een vrij kansloze nederlaag tegen Erik Sparenberg uit Leeuwarden. 

Remise

Arnhemmer Michiel Blok verdubbelde zijn score via een winstpartij tegen Guy Bielderman uit Deventer. Blok wist met een pion door het centrum van Bielderman te breken en dat gaf beslissende dreigingen. Pieter Verhoef kwam via een snelle remise met de Brabander Erwin Kalle op 1 punt.

Regiosport