Volledig scherm
Erwin l'Ami (rechts) is in gedachten verzonken in zijn partij tegen Casper Schoppen tijdens de slotronde van het Open NK schaken in Dieren. L'Ami won de partij en werd toernooiwinnaar. © Harry Gielen/ONK

Erwin l’Ami pakt zijn derde Open Nederlandse schaaktitel

DIEREN – Sporthal Theothorne in  Dieren trilde donderdagmiddag op zijn grondvesten tijdens de slotronde van het Open Nederlands kampioenschap schaken. Na veel spektakel eindigden Lucas van Foreest, Erik van den Doel en Erwin l’Ami met 7 punten bovenaan. Op grond van de
sterkste tegenstand werd laatstgenoemde voor de derde keer in zijn carrière kampioen.

Voor Van Foreest was er als troost een derde grootmeesternorm, waardoor de jonge Groninger de grootmeestertitel kan aanvragen.

Van den Doel, bij het ingaan van de slotronde een van de twee koplopers, probeerde het tegen de Amsterdammer Dimitri Reinderman even, maar de remise was snel een feit. ”Ik wilde niet met mijn laatste partij mijn hele toernooi verpesten. In een andere situatie had ik het wel geprobeerd", vertelde de Leidenaar aan commentator Hans Böhm.

Uitgeteld

De andere koploper, de jonge Utrechter Casper Schoppen, zag de toernooizege intussen steeds verder uit beeld raken. De verrassing van het toernooi kwam tegen L’Ami in de problemen en werd langzaam maar zeker uitgeteld. 

L'Ami kwam daarmee ook op 7 punten, wat voor hem toereikend bleek om als eindwinnaar te worden uitgeroepen. Eerder had Van Foreest zich aan de top gemeld. De Rus Vyacheslav Ikonnikov offerde een stuk, maar kreeg nooit genoeg compensatie en werd afgestraft.

Gouden randje

De 50ste editie van deze titelstrijd in de gemeente Rheden was met 517 deelnemers niet alleen kwantitatief een succes. De grootmeesternormen van de 17-jarige Van Foreest en de 16-jarige Schoppen en de meesternormen voor de Groninger Eelke de Boer, Nico Zwirs uit Apeldoorn en de Duitser Valentin Buckels gaven het toernooi een gouden randje.

Alleen het regionale succes ontbrak. Willy Hendriks van ASA kwam door een remise in een spektakelstuk met de Apeldoornse grootmeester Roeland Pruijssers op 5,5 punt. Zijn teamgenoot Dries Wedda klopte Bas de Boer uit Meppel en eindigde op 4 punten. Tom Bus was met 3,5 punt de beste ASV-er. Jaap Vogel eindigde op 3 en Pieter Verhoef op 2,5 punt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport