Volledig scherm
Erwin l’Ami (r) pakt tegen Nico Zwirs zijn derde zege op rij. © Ap Lammers

Erwin l’Ami zit op het schema schaaktitel in 2009 - 2013 - 2017

DIEREN - De weg naar de derde titel is voor Erwin l’Ami nog lang, maar na drie ronden zit de Woerdense grootmeester met even zovele zeges in ieder geval op koers. Donderdag klopte L’Ami, die eerder in 2009 en 2013 de titel won, de Apeldoorner Nico Zwirs. Een stukoffer van L’Ami maakte de weg vrij om met zwaar materieel de stelling van Zwirs binnen te dringen. 

Zutphenaar Willy Hendriks leek ook op de maximale score te blijven. Met de winst binnen handbereik reageerde de speler van de Arnhemse eersteklasser De Toren echter verkeerd op een listige pionzet van Koen Leenhouts uit IJzendijke. De Zeeuw profiteerde direct. 

Ook de nummer één geplaatste Eduard Iturrizaga heeft nog geen punten gemorst. De Venezolaan was in het eindspel tegen de Duitser Daniël Hausrath oppermachtig. Achter het leidende trio volgen tien spelers met 2,5 punt. Dries Wedda kwam door een zege op Jasper Beukema naast teamgenoot Hendriks. De Diepenvener sloeg in de counter toe tegen de Belg. Rembrandt Bruil bleef op 1 punt steken. 

5,5 uur

Zalencentrum Theothorne in Dieren was al uitgestorven toen de 13-jarige Elstenaar na vijfenhalf uur strijd in het verre eindspel moest buigen voor de Haarlemmer Edwyn Mesman. Pascal Losekoot kwam van de nul af. De ASV-er deed dat ten koste van clubgenoot Michiel Blok die zijn aanval gestuit zag worden. Losekoot verzilverde vervolgens het door Blok geofferde materiaal. 

Dierenaar Tom Bus trok met een stukoffer fel van leer tegen Guy Bielderman uit Deventer. Met drie pionnen voor een stuk durfde Bus echter de verwikkelingen niet meer aan en koos voor remise. 

Pieter Verhoef is net als clubgenoot Blok nog puntloos. In de derde ronde was Verhoef kansloos tegen de sterke torens van de Duitser Taylan Gülsen.

Regiosport