Gayle Mahulette
Volledig scherm
Gayle Mahulette © Orange Pictures/Henk Seppen

‘Excellente’ badmintonster Gayle Mahulette vecht tegen Aziatische overheersing

HOLBÆK - Het ‘Centre of Excellence’ in Denemarken is deze week het trainingsdecor voor de Arnhemse badmintonster Gayle Mahullette. De drievoudig Nederlands kampioene (26) is onderdeel van een selectief gezelschap Europese toptalenten dat in Scandinavië een vuist probeert te maken tegen de Aziatische heerschappij in het damesenkelspel.

,,De Aziatische dames domineren in de wereldtop en door dit soort kwalitatief hoge trainingskampen te organiseren in Europa wordt geprobeerd dat gat te verkleinen”, vertelt Mahulette. ,,We trainen twee keer per dag waarbij meerdere coaches elkaar afwisselen bij de trainingen. En daarbij is er alle gelegenheid de sportschool in te gaan om sterker te worden.”

Extra gas

Wat extra gas op de Europese plank is hard nodig. In de mondiale top-25 staan momenteel maar zes speelsters die níet onder de vlag van een Aziatisch land spelen. Daarbij is de ‘Amerikaanse’ nummer 11 van de wereld Beiwen Zhang geboren in China en de ‘Canadese’ nummer vijftien Michelle Li in Hong Kong waardoor het contrast nog wat groter wordt. Er is deze week dus werk aan de winkel voor Mahulette en de andere Europeanen in het Centre of Excellence dat twee jaar geleden werd gebouwd in Holbæk, zo’n 65 kilometer van Kopenhagen, speciaal voor dit doel.

,,Vooral de baantrainingen zijn hier super omdat ik de goede sparring heb. Dat is topniveau”, merkt Mahulette, die zelf Molukse roots heeft. ,,Daar ontbreekt het in Nederland wel aan voor me dus ik ben blij om hier te zijn. Er zijn speelsters uit Spanje, Estland, Slowakije, Bulgarije, Engeland, Frankrijk en Denemarken zelf. Een aantal van de meiden ken ik van toernooien en daar zal ik ze in de toekomst ook weer tegenkomen, dus ook op dat vlak gaat het me verder helpen. Geweldig om hier te zijn.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport