Volledig scherm
Willy Hendriks gaat na een fout onderuit tegen Lukasz Butkiewicz.. © Ap Lammers

Hendriks moet koplopers laten gaan in open Nederlandse titelstrijd

DIEREN - Zalencentrum Theothorne in Dieren zal in de tweede week van het open Nederlands schaakkampioenschap bol staan van de spanning. Na de rustdag van zondag gaan dan negen koplopers met vier punten en negen achtervolgers op een half punt achterstand uitvechten wie in de laatste vier ronden de titel grijpt.

De vijf koplopers speelden zaterdag allemaal remise. Eduard Iturrizaga vocht tegen regerend kampioen Chanda Sandipan uit India een strategisch gevecht uit dat in remise eindigde omdat de Venezolaan niet aan eeuwig schaak kon ontsnappen. De Zeeuw Koen Leenhouts pakte Erwin l’Ami vanuit de opening stevig aan. De Woerdense grootmeester moest alle zeilen bijzetten en was uiteindelijk blij met het remiseaanbod van Leenhouts. 

Roeland Pruijssers ontkwam na ruim vijf uur spelen naar remise. De Apeldoornse grootmeester haalde de remisehaven tegen Sundar Shyam uit India. Diens landgenoot Prantik Roy, Meilis Annabedriev uit Turkmenistan, Amsterdammer Dimitri Reinderman en de Pool Lukasz Butkiewicz kwamen ook op vier punten. Laatstgenoemde deed dat ten koste van Willy Hendriks, die na een kansrijk pionoffer mistastte. De speler van de Arnhemse eersteklasser De Toren staakte na materiaalverlies de strijd en bleef zo op drie punten. 

De ASV-er Pascal Losekoot deed zichzelf ook tekort. Na een spannende partij overzag de speler uit Soest een tactische grap, waarna hij matgezet werd door de Pool Michal Luch. Dries Wedda speelde initiatiefrijk tegen de Duitser Valentin Buckels. De Diepenvener moest echter buigen voor een messcherpe mataanval. Rembrandt Bruil hield het tegen de sterke Groninger Renze Rietveld tot in het eindspel vol. Maar toen moest de 13-jarige Elstenaar zich toch gewonnen geven. 

Bruil, Wedda en Losekoot blijven op twee punten. Tom Bus klom naar 1,5 punt. De Almeloër Onno Elgersma trapte in een slim trucje van de Dierenaar, die vervolgens na kwaliteitswinst zijn eerste zege boekte. Michiel Blok bleef op een punt staan door een verliespartij tegen de Duitser André Krüger. Kwaliteitsverlies werd de Arnhemmer fataal. Pieter Verhoef werkte de hatelijke nul weg met een degelijke remise tegen Pieter Tromp uit Groningen.

Regiosport