Volledig scherm
Links Willy Hendriks, rechts Jaap Vogel. © archief

Jaap Vogel begint ONK met grootmeesterscalp

DIEREN - Mees van Osch zorgde dinsdag in de openingsronde van het Open NK schaken bijna voor een sensatie. In Dieren bracht de Nijmegenaar tweevoudig kampioen Erwin l’Ami aan het wankelen. 

Van Osch profiteerde van een onhandige openingsopzet van de Woerdense grootmeester. De oud-De Torenspeler speelde echter te voorzichtig op het moment dat een gevaarlijke aanval opgezet moest worden. Lang leek een puntendeling nog haalbaar, maar in het eindspel strafte L’Ami een tweede fout af.

Jaap Vogel zorgde wel voor een verrassing met een zege op een van de vele sterke Indiase schakers in Dieren. De ASV’er zag Mhamal Anurag te fel op winst spelen. De grootmeester offerde een pion voor sterk stukkenspel. De routinier uit Deventer bleef overeind en liet zich ook niet door een tweede offer van de wijs brengen.

Zwaarste horde

Willy Hendriks opende met een remise tegen het 10-jarige talent Machteld van Foreest. De Zutphenaar kreeg nog wel compensatie voor een geofferde pion, maar bijna geroutineerd wikkelde de Groningse bij de eerste kans daarop af naar remise. ,,Zo, de zwaarste horde is genomen”, verzuchtte Hendriks.

Van de grootmeesters bleven ook de Argentijn Leandro Krysa en de Apeldoorner Roeland Pruijssers op remise steken. Vogels’ teamgenoten Tom Bus en Pieter Verhoef begonnen met verlies. Verhoef zag de Zeeuw Koen Leenhouts profiteren van een overbelasting in zijn stelling. Dat kostte materiaal en de partij. 

Bus zag een ruimtevoordeel tegen Shyaamnikhil door te passief spel in rook opgaan. De Indiase meester greep met het loperpaar het initiatief en na dubbele pionwinst ging de ASV’er er geruisloos af. Dries Wedda van de Arnhemse Schaakacademie verzuimde te winnen tegen Nick Maatman uit Oldeholtpade: een blunder kostte hem nog de partij.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport